CIORBE SI SUPE

Ciorba a la Grec


Ingrediente:

400 gr carne pui (poate sa fie aripi, spate, gaturi )
300 gr smantana
2 galbenuse ou
1 morcov mai mare
1 radacina patrunjel
1 ceapa
1 lamaie
sare
patrunjel verde
orez
50 gr rama
(din cantitatile descrise mai sus am obtinut cca 3 l de supa )

Preparare:

Morcovul si patrunjelul il curatam, spalam si il taiem rondele. Rama il punem la incins punem peste morcovul si patrunjelul si le calim un pic, apoi stingem totul cu apa. Punem in vas si ceapa pe care odam pe razuitoarea fina si lasam sa dea un clocot. Adaugam si bucatile de carne, si condimentam cu sare. 
Cand carnea e fiarta de jumate adaugam si un pic de orez. Cand e fiert siorezul punem zeama de la o lamaie si intre timp pregatim maiaua ptr dres ciorbica. 
Amestecam 2 galbenusuri cu smantana la care adaugam treptat din supa fierbinte si apoi o turnam in oala peste restul de supa. Presaram totul cu patrunjel tocat fin si lasam sa dea un clocot. 
Se mai poate adauga cui ii place mai acra, zeama de lamaie.



Ciorba Aita

Ingrediente:

3 morcovi potriviti 
2 radacini patrunjel 
2 cepe 
2 piepti de pui 
1 cutie smantana 
6 oua 
usturoi
piper
sare
verdeata
3l apa

Preparare:

Se pune la fiert pieptul de pasare, dupa ce luam spuma de cateva ori punem si radacinoasele la fiert taiate in patru. Dupa ce au fiert bine impreuna cu carnea le scoatem din supa si zarzavatul il taiem sau il dam pe razatoarea mare si carnea o taiem fasiute. 
Supa care o avem o strecuram si o punem la foc cu toate ingrendientele, o lasam sa fiarba putin, potrivim de sare, vegeta dupa gust lasam sa dea un clocot. 
Dupa ce ne-am asigurat ca este fiarta si buna de sarata stingem aragazul. 
Acum intr-un castronel batem cele 6 oua cu 2 linguri de otet si dupa ce a respirat putin ciorba punem ouale si amestecam.



Ciorba Ardeleneasca cu Afumatura


Ingrediente:

700 g costite afumate
400 g smantana
2 cartofi
2 cepe
1 morcov
3-4 linguri otet
2 galbenusuri
2 l apa
sare
piper
ulei

Preparare:


-curatam costitele, le taiem si le oparim 5 min pt a iesi sarea
-trecem costitele in apa fiarta pt ciorba, adaugand morcovul si cartofii
taiati marunt si lasam sa fiarba bine
-separat calim ceapa in ulei, adaugam boia si le punem in ciorba
-amestecam galbenusurile cu smantana si otet
-luam din ciorba si amestecam cu ouale, smantana si otetul, amestecand continuu
-turnam pana se incalzeste bine amestecul, apoi rasturnam totul in ciorba si mai lasam sa dea cateva clocote



Ciorba Ardeleneasca de Porc

Ingrediente:

1 kg pulpa de porc
2 ardei grasi rosii
2 ardei grasi galbeni
4 ardei grasi verzi
o telina 
2 radacini postarnac
2 radacini leustean
2 morcovi
2 dovlecei
o conserva de mazare
4 cartofi medii
2 cepe
1/2 bors de casa
1 lingura delikat de legume
o lingurita sare

Preparare:


Se taie carnea cubulete si se pune la foc intr-o oala cu apa rece impreuna cu sarea si delikatul de legume. 
Se toaca toate legumele, intre timp se pune la foc o oala cu apa; cand clocoteste se pun dovlecelul, ardeii, cartofii si mazarea. 
in apa cu carnea se adauga morcovii, telina, postarnacul, leusteanul si ceapa. 
Cand carnea este fiarta se adauga si supa de zarzavat ce a fiert singura. La primul clocot se adauga borsul; apoi se lasa sa mai dea o data in clocot impreuna.



Ciorba crema de praz si cartofi cu smantana


Ingrediente:

2 fire praz tocat rondele 
4-5 cartofi medii taiati cuburi 
1 morcov ras pe razatoare mica 
o radacina de pastarnac taiat rondele 
4 felii de kaiser ( bacon) 
1.5 l de supa de pui ( de casa sau facut cu 2-3 cuburi Knorr) 
cimbru si leustean 
250 ml smantana dulce lichida



Preparare:



Se prajeste numai 1-2 minute kaiserul taiat in felii mai mici, cat sa prinda uleiul gust de afumatura. Apoi se scoate pe un servet si se pastreaza pt. cand e ciorba gata. 
Se pun in cratita, in acelasi ulei, prazul si morcovul, iar cand s-a muiat prazul putin se adauga si cartofii si pastarnacul. Se toarna peste legume supa de pui si se lasa sa fiarba la foc potrivit pana s-au fiert legumele f. bine. Se ia jumatate din ciorba si se pune in robotelul de bucatarie/ blender si se face piure, apoi se toarna la loc in cratita impreuna cu smantana dulce si se lasa sa mai dea un clocot. Se pune sare si piper dupa gust (la mine nu a mai fost nevoie de sare ca era supa de pui sarata, si la fel si daca folosesti cuburile Knorr), leusteanul proaspat si cimbrul uscat. 
Kaiserul se toaca marunt si se prajeste intr-o tigaie pana este putin crocant. Se serveste ciorba cu feliutele de afumatura si cu frunze de leustean proaspat.




Ciorba de Burta




Ingrediente:


1kg burta prefiarta fideluta,
1 morcov,
1 ceapa,
1/2 telina,
1 capatana usturoi,
4 linguri otet,
3 linguri sare,
5 linguri smantana,
Preparare:


Intr-o oala, se pune la fiert burta cu ceapa, morcovul si telina. Dupa ce a fiert se drege cu usturoi pisat, otet si smantana; se sareaza dupa gust; la sfarsit, se presara leustean.








Ciorba de burta (VI)



Ingrediente:

pt. 8 portii :

1 kg burta prefiarta si feliata
500 gr oase de porc (daca se poate sa fie de la ceafa sau cotlet) cu carnita pe ele
6 l apa
4 morcovi
2 radacini patrunjel
1 ceapa razuita fin
2 linguri rama
2 capatani de usturoi
sare
3 foi dafin
100 ml otet
piper boabe
zeama de la ardei iute conservat in otet (un borcan de cca 400 ml)
500 gr smantana
4 galbenusuri de ou
2 linguri de faina

Preparare:


Burta prefiarta si feliata o punem separat, in oala cu presiune impreuna cu 100 ml de otet, apa, sare 1 lingurita, cu foile de dafin, 1/2 capatana usturoi si piperul boabe la fiert ptr 30 minute de cand a inceput sa fiarba. Se scoate apoi si se spala in doua, trei ape si se lasa la stors.
Intre timp in alta oala punem oasele la fiert cu 1 lingura de sare si il spumam intre timp.
Morcovii si patrunjelul se curata si se taie felii subtiri, usturoiul cca. 6 catei se piseaza, ceapa se razuie , si toate acestea se calesc pe 2 linguri de rama.
Cand carnea a fiert , se scot oasele si se desprinde carnea . Zeama se strecoara si se adauga la ea legumele calite. Se lasa sa fiarba pe jumate apoi se adauga bucatile de carne desprinse de pe oase si burta ca mai sus pregatita. Se fierb asa impreuna pana ce legumele sunt bine fierte. Se mai potriveste de sare daca e nevoie. Cand legumele au fiert turnam otetul de pe ardeii iuti (daca nu aveti asa ceva, se poate folosi zeama de la gogosari iuti , ce se gasesc in comert ) si lasam sa dea din nou in clocot.
Intre timp pregatim maiaua ptr ciorba in felul urmator: intr-un vas punem 4 galbenusuri de oua si 2 linguri de faina si 4 catei de usturoi pisat si amestecam bine adaugand treptat si smantana pana se omogenizeaza. Se adauga treptat apoi din zeama fierbinte tot cate putin amestacand continuu pana se subtiaza apoi totul se toarna la ciorba . Se lasa sa dea un clocot ,si apoi se ia de pe foc .






Ciorba cu Perisoare din Peste


Ingrediente:

350 g file de peste
un ou 
sare,
piper 
3 cepe 
4 cartofi 
2 morcovi 
2 ardei grasi 
suc de rosii sau bulion 
marar,
patrunjel,
leustean 
bors

Preparare:

Se pun la fiert 3 litri de apa cu cateva picaturi de ulei. Se toaca legumele si se pun la fiert. 
Preparare Perisoare: 
Se da prin masina fileul de peste, se amesteca cu un ou, putin marar si patrunjel se adauga sare si piper, din acest amestec se vor forma bilute. 
Cand aproape au fiert legumele se potriveste dupa gust cu sare, se adauga sucul de rosii sau bulionul si se pun perisoarele in ciorba... dupa ce au fiert se adauga borsul mai lasam pe foc inca zece minute si punem patrunjel si leustean tocat marunt.



Ciorba cu tarhon

Ingrediente:
2 morcovi
1 buc piept de pui
1 felie usturoi
smantana 1 pah.
lapte 200ml
4 inguri de faina
tarhon murat in sare si otet
boia
1 ou
2 cartofi

Preparare:

Se taie morcovul in betigase,de-a lungul..cam de jum cm.
Se taie pieptul de pui in cubulete mici si se pune impreuna cu morcovul ,cu usturoi,un virf de cutit de vegeta, in 2 linguri de ulei incins.Se acopera vasul cu capac si adaugind din cind in cind un pic de apa clocotita ,lasam la calit. Aveti grija se arde repede ... trebuie vegheat foarte des.
In aceasi timp se curata cartofii si se taie cuburi mici,se pun la fiert in apa sarata..ca pt pireu.
Cind se inmoaie pieptul de pui, punem un vf de cutit boia si amestecind repede , adaugam cca 2,5 l apa fierbinte ... si sare dupa gust. Dupa ce da un clocot frecam un ou cu 2-3 linguri de faina si cu o lingura mica rupem galuscutze in ciorba. 
Se lasa cam 5 min la fiert. Adaugam si cartofii fierti, strecurati pt inca un clocot.
Frecam o lingura rasa de faina cu cei 200 ml lapte rece...si se toarna in ciorba.
Dupa aproape 3 minute de fierbere luam vasul de pe foc si adaugam din belsug tarhon maruntit...cam 1 lingurita.
ATENTIE!!! nu se pune tarhon foarte mult pt ca are o aroma puternica si strica gustul la ciorba.
Smantana se pune inainte de a servi.



Ciorba cu varza creata


Ingrediente:

500 gr oase de porc cu putina carne ( poate sa fie si de vita)
400 gr amestec legume ptr ciorbe
1 varza creata (cca. 500 gr )
1/2 telina razuita fin
bors magic cu legume
2 linguri unt
sare, ardei iute facultativ
4 linguri amestec de verdeturi (frunze leustean, telina, patrunjel, si rosii macinate)
Preparare:
Punem oasele la fiert in cca 5 l apa cu 1 lingura de sare si lasam sa fiarba la foc mic luand spuma deasupra. In timpul in care oasele fierb calim cele 400 gr de amestec de legume pe 2 linguri rama,iar varza creata o taiem fidea subtire.
Cind carnea de pe oase a fiert , strecuram supa , luam carnea ce vine de pe oase (ce nu il lasam asa pe os ) , si il punem la fiert in alt vas. Acum adaugam legumele calite si telina rasa cu care lasam sa dea cateva clocote si apoi punem si varza creata taiata. 
Cand varza este fiarta punem 4 linguri de verdeata ptr ciorbe ( eu prepar in casa acest amestec ptr. iarna. Taiem frunze de leustean,telina, patrunjel, punem rosii macinate si sare ,si se pun in borcane ) si se lasa sa mai dea cateva clocote , apoi se potriveste de sare daca mai e nevoie. Se poate pune si o jumate de ardei iute daca va place ciorba mai picanta . 
La sfarsit adaug bors magic cate 1 lingura mare la 2 litri de ciorba. Se poate adauga si mai mult bors daca va place mai acra.



Bors rusesc


Ingrediente:

1/2 kg carne de vita fara os sau grasime 
1 morcov 
1/2 telina (radacina) 
1 sfecla rosie de marime medie 
1/4 varza 
2 cartofi medii 
1 ardei verde (jumatate daca este mare) 
1 ceapa medie
Preparare:
Se taie carnea bucatele mici si se fierbe in apa cu sare. Se spumuieste si apoi se lasa sa fiarba acoperind oala pana cand este aproape fiarta. Se adauga toate legumele (inclusiv cartofii) rase pe razatoarea mare si se mai lasa la fiert aproximativ 20-25 minute. 



Bors Moldovenesc Limpede, de Vaca


Ingrediente:

1 kg cap de piept de vita cu oase (coaste) sau - 1 1/2 kg rasol de vita
5 morcovi potriviti
1 ceapa
1 buc. radacina de patrunjel
1 buc. radacina de pastarnac
1/2 bulb de telina
1 ardei capia
1 gogosar
1 cartof mare (2-3 cartofi medi ) 
1/2- 1 litru bors
1 legatura serioasa de leustean
Sare

Preparare:

Va scriu reteta asta mai amanuntit, asa, fiindca are cateva secrete - pentru o buna reusita, daca o faceti la kukta mai ales.
In primul rand aveti nevoie de o carne anume: cap de piept sau/si rasol ori oase cu maduva. Altfel, borsul nu iese gustos - va ramane fad si slab, cu o carne atzoasa si inghiesuita in ea insasi. Capul de piept, coastele si rasolul au o consistenta speciala pentru supe, ciorbe si borsuri - fibra carnii este aerisita si grasimea marmorata - exact asa cum ii trebuie unei zeme - iar osul/oasele, dau valoare si profunzime gustului. 
In al doilea rand va trebuie bors - musai - ciorba se face cu rosii/pasta de rosii sau bulion, borsul se face fara rosii, usoara acreala se obtine doar din acrimea borsului. Zarzavaturile sunt cam aceleasi ca si pentru ciorba (minus rosiile) 
Si acum la treaba: 
Taiem carnea cuburi maricele, si impreuna cu oasele, punem la fiert in apa rece cu sare. Daca facem in kukta, lasam sa fiarba 15 minute, racim oala, deschidem si stergem neaparat spuma formata pe peretii oalei - ea e responsabila de gustul uneori amarui a supei/ciorbei/borsului de carne. 
Dupa asta, adaugam ceapa maruntita, coditele de leustean, inchidem si mai fierbem 15 minute. Indiferent ca facem borsul in oala minune sau oala obisnuita, trebuie sa avem grija sa fiarba maruntel si nu in clocote mari - e tot un secret al mancarurilor bine facute. 
Dupa trecerea acestei jumatati de ora, deschideti din nou oala si adaugati legumaria - la o masura de morcov, 1/3 masura de albitura (patrunjel, pastarnac, telina) Recunosc ca eu pun ceva mai multa telina, fiindca imi place nespus gustul si aroma ei - dupa ce fierbe in supe, ciorbe si borsuri, capata un pregnant gust de visin (crengi si frunze de visin). 
Sa nu radeti de nasul meu: am un nas care descompune un miros complex in mirosuri care-l compun (de exemplu, mirosul lemnului ce arde sub gratar, se compune, printre altele si din miros de vanilie - hai nu radeti nu radeti!) 
Cine vrea, pune si cartofi .
Din acest moment, mai fierbeti sub presiune doar 5 minute, timp in care dati in clocot borsul, intr-un vas separat, adunati spuma care se formeaza deasupra si: raciti repede kukta, deschideti-o si adugati borsul fierbinte. 
Frunzele de leustean (din belsug ...) le punem doar cand borsul se raceste cat de cat, pentru a ramane verzi si ademenitoare. Mai punem, proaspat rupte (de pe balcon: d) si cand o servim in farfurii - farfurii groase, care sa mentina caldura borsului si pentru cei care mananca mai incet - vita are grasimea aceea care odata racita ramane pe cerul gurii ca o prea-maretza osanza, bleahhhh! 



Bors de Urzici cu Ardei


Ingrediente:

500g urzici
1 litru apa
1/2 l bors
1 ceapa
1 ardei gras
un varf de cutit de boia de ardei
1 cescuta orez
sare
1 lingura ulei
1 lingura faina
Preparare:
Se curata urzicile si se spala, se pun intr-o oala cu apa clocotita sarata. In timp ce fierb se pregateste rintasul in care se pune ceapa tocata marunt, se presara cu boia si se sting cu zeama de urzici. Se adauga sare, orez si ardei gras. Cand au fiert se adauga borsul clocotit



Ciorba cu zeama de varza murata si carnati


Ingrediente:

1,5 l zeama de varza, 
500 g carnati afumati, 
1 lingura untura, 
2 linguri faina, 
1 ceapa,
1 cana mare cu varza murata taiata fideluta, 
1virf cutit boia, 
4 linguri smantana, 
patrunjel.
Preparare:
Se amesteca zeama de varza cu apa dupa gust si se pune la fiert cu varza tocata si spalata in mai multe ape. Se incinge untura si se adauga faina, rumenindu-se putin, se pune boiaua si se stinge cu putina apa rece.

Se toarna in oala cu varza. Se pune ceapa tocata marunt si carnatii taiati felii potrivite. Se lasa sa fiarba. Se drege cu smantanasi se presara patrunjelul tocat marunt.



Ciorba de caprioara cu smantana


Ingrediente:

carne de caprioara 500 g 
ceapa 100 g 
morcovi 100 g 
telina 100 g 
patrunjel 50 g 
ulei 50 g 
orez 75 g 
rosii 250 g 
otet 40 ml 
smantana 200 g 
oua 2 buc 
verdeata 1 leg 
sare

Preparare:

Carnea de caprioara se taie cuburi si se pune la fiert in apa cu sare spumandu-se cat este nevoie. Ceapa se toaca marunt, se caleste in ulei, se adauga zarzavatul de supa taiat felii si se mai calesc impreuna cateva minute. Se sting cu apa si se pun in ciorba. Cand carnea este aproape fiarta, se pune orezul fiert separat si rosiile curatate de coaja si seminte si taiate cuburi. Smantana se amesteca cu galbenusurile de ou si doua linguri de otet si se adauga la ciorba.



Ciorba de Curca


Ingrediente:

6 buc carne de curca
2 buc ceapa
un morcov
un castronel zarzavat pentru ciorba
cimbru
o leg leustean
o leg patrunjel
sare
1 l bors de putina
taitei de casa dintr-un ou
Preparare:


Curca dupa ce am taiat-o am oparit-o si am curatat-o de pene. Pasarea astfel pregatita o trecem prin flacara de la aragaz dupa care o frecam cu o mana de malai. O spalam bine scoatem cu grija intestinele si o portionam dupa trebuinta. 
Alegem bucatile de carne si le punem la fiert intr-o oala cu apa rece. Cand a dat in fiert curatam cu ajutorul unei palete spuma ce se formeaza deasupra. 
Adaugam ceapa taiata marunt si morcovul curatat si ras prin razatoarea de mere. Lasam sa fiarba pana ce carnea incepe sa se inmoaie putin dupa care adaugam zarzavatul pentru ciorbe de la borcan... asta in cazul ca preparati ciorba iarna si nu aveti la indemana legume proaspete (el contine: ardei gras, morcov, rosii, telina, frunze de patrunjel si leustean). 
Cat timp fierbe ciorba preparam taiteii de casa dintr-un ou si faina cat cuprinde sa iasa un aluat mai tare. Ii taiem cu ajutorul unui cutit sau cu masina de facut taitei. 
Adaugam taiteii in ciorba, iar cand acestia sunt fierti punem si borsul care in prealabil l-am incalzit bine. Definitivam gustul ciorbei cu sare iar dupa ce am oprit flacara adaugam in oala patrunjelul si leusteanul tocat marunt. 





Supa dulce de morcov cu crutoane

Ingrediente:

2 kg morcovi, 1/2 bulion pasta de rosii, rosii crude, ardei gras capia, cartofi - 5 buc, 1-2 ceapa, sare, piper, boia iute, vegeta, tarhon sau busuioc, crutoane.
Preparare:
Morcovii se rad (cele 2 kg) prin razatoarea mare. Rosiile crude se dau prin sita si se zobesc eliminindu-le cojile. Ceapa se taie marunt, cartoful se da prin razatoare.
Se pun la fiert morcovul ras, cartoful ras, ceapa. Dupa 10 minute, se adauga rosiile stoarse si zdrobite, sare, vegeta si se mai dau intr-un clocot. Se adauga bulionul (1 sfert de borcan), boia dulce 1 vf lg, tarhonul si/sau busuiocul. Se fierb inca 5 minute cu totul dupa care se da la o parte.
Separat se prepara crutoanele - paine uscata, taiata cuburi si bagata in tava la cuptor pentru 10- 15 minute .



Supa / Levese pe Fazan cu Galuscute de Gris

Ingrediente:

Ptr. supa (levese ) avem nevoie de :

1 buc fazan
6 morcovi
4 patrunjel radacina
1 telina
1 ceapa
2 - 3 catei usturoi
piper boabe
1 buc ienibahar
sare


Ptr. galuscute de gris :

1 ou
gris punem o data si jumate cat greutatea oului
(adica daca avem un ou de 50 gr vom pune 75 gr gris),
daca vrem sa fie mai moi vom pune cu 10 gr mai putin gris adica : la un ou de 50 gr punem 50+25-10=65 gr gris asta daca vrem sa fie moi galuscutele
sare,
piper macinat

Preparare:

Punem fazanul la fiert in cca 7 l apa cu 1 lingura mare de sare. Dupa ce incepe sa fiarba spumam si lasam la foc mic. Adaugam legumele, morcovii, patrunjelul, telina, ceapa, usturoiul, apoi piperul si ienibaharul si mai potrivim de gust cu sare daca e nevoie. Lasam sa fiarba la foc mic pana carnea de pe piept este fiarta. Se scoate carnea si legumele din supa si se strecoara. 
Separat pregatim galuscutele de gris in urmatorul fel : Luam 1 ou si il cantarim, sa zicem ca are 70 gr, cantarim si cantitatea de gris necesara, acesta fiind in cazul nostru de 105 gr gris(daca dorim galuste mai moi punem cu 10 gr mai putin gris adica 95 gr). Punem apa la fiert intr-o oala in care punem un pic de delikat sau sare si lasam sa dea in clocot. Intre timp batem oul cu o furculita, condimentam cu sare, piper macinat si adaugam la el grisul cantarit dintr-o data. 
Se amesteca totul pana se omogenizeaza si cu o lingura pe care o umezim in apa care fierbe rupem galuscutele si le punem in apa clocotinda. Se acopera cu un capac pe jumate si se lasa la fiert cca 7-8 minute la clocote mici apoi se intorc pe cealalta parte. Se scot cu o paleta si se aseaza in supa de carne. 
Se poate presara in supa patrunjel verde tocat.



Supa 5 Legume

Ingrediente:

o conopida mica
2 cartofi
1 ardei rosu
1/2 ardei alb
2 morcovi
1 bucata de praz
o manuta de grau
60g de parmezan
100g de costita afumata
vegeta
sare
piper
500ml de lapte

Preparare:

Fierbem legumele in apa cu sare. Mixam si adaugam graul, punem pe foc sa lasam ca graul sa se umfle. Adaugam laptele, parmezanul si putina vegeta, infierbantam. Asezonam si servim cu costita taiata marunt care a fost prajita in prealabil. Pofta buna! 



Supa Crema de Pui

Ingrediente:

60 gr unt
40 gr faina
500 ml supa de pui
250 ml lapte
1 piept de pui, taiat marunt
250 ml smantana dulce
1 tulpina de telina, taiata marunt
patrunjel, pentru ornat
Preparare:
Iar e vremea de supa! 
Daca nu aveti smantana dulce, adaugati supa de pui sau lapte. 
Se topeste untul si se adauga faina. Amesteca 2 minute sau pana faina devine aurie. 
Se ia de pe foc si se adauga turnand usor supa de pui. Se amesteca pana devine ca o crema. 
Se pune inapoi pe foc si se amesteca pana incepe sa fiarba si se ingroasa. 
Adauga pieptul de pui, laptele, smantana dulce si telina. 
Se mai tine pe foc 5 minute sau pana cand e facut pieptul de pui. 
Se condimenteaza si se adauga patrunjel.