PASTE SI SOSURI


Carbonara Ca la Mama Lor in Italia


Ingrediente:


1pachet spaghetti
200ml smantana
200gr kaiser sau afumatura
1ou
200 gr parmezan sau cascaval
1capatzana de usturoi medie
ulei

Preparare:

Se fierbe apa cu o lingura de sare si una de ulei pana da in clocot dupa care se adauga pastele si se fierb la foc mic. 
Intr-o tigaie incapatoare se caleste usturoiul taiat feliutze peste care se adauga Kaiserul taiat bucatzele. Dupa ce s-au calit bine se adauga smantana si se amesteca pana cand incep sa apara primele bule. 
In acel moment (si este foarte important sa respectam momentul altfel se taie sosul) se aduga parmezanul sau cascavalul ras si spaghetele clatite in apa rece. Deci totul se afla acum in tigaie si amestecatzi pentru omogenizarea sosului. 
Se lasa la foc mic timp de 5-7 min. dupa care se scoate cu o furcultza o pasta si se probeaza strivind cu degetele consistenta dar si cat de fierbintzi sunt. Daca te frige e bine. In acel moment se sparge oul direct in tigaie peste amestec, se stinge focul si se amesteca pentru omogenizare. Garantat vor deveni spaghetele voastre preferate daca urmatzi intocmai pasii acestia. 


Cavatelli cu cicoare si conopida

Ingrediente:


faina 
apa 
sare 

pt sos:
frunze de cicoare
conopida
ulei
sare
usturoi
ardei iute
Preparare:
Se framinta cantitatea de faina, sarea cu apa calduta ( la temperatura camerei) ... apa cit e nevoie ca sa iasa un aluat elastic si matasos ... 
Se imparte coca in bucati mai mici, si din fiecare bucata se fac suluri rulind cu ambele miini pe planseta .. suluri de jumatate de centimetru (5 mm ) grosime...
Apoi sulurile se taie cu cutitul in bucati de cca 2 cm ( sa cit 2 degete ale voastre ( aratator+mijlociu) .. eu am taiat si mai lungi si nu e bine..s a fe toate cam de aceeasi dimensiune ca sa fiarba in acelasi timp ... 
Cu 2 degete ( aratator si mijlociu) se apasa pe fiecare mini -sul si in timp ce apasam tragem spre noi .. deci cele 2 miscari dau forma finala .... 
Pt sos : 
Am pus in apa cu sare frunze de cicoare taiate si buchetele mici de conopida .... dc nu aveti cicoare nu puneti ... .... in timp ce ele fierbeau eu am facut pastele .... apoi am scos cicoarea si conopida din apa cu paleta cu gaurele si le-am pus intr-o tigaie cu putin ulei, usturoi ( eu am pus praf) si ardei iute ( eu am pus boia ) .... si se continua coacerea in tigaie la foc mic ... In timpul asta se pun la fiert pastele in apa in care au fiert " buruienile "... de cind se ridica la suprafata incepeti sa socotiti cca 3 min cum va plac mai fierte sau mai al dente ...deci le incercati .. sa vedeti dc sunt fierte sau nu .... Se scot cind sunt gata cu paleta cu gaurele sau se scurg in sita ... si se "trintesc" in tigaie peste "buruienutze" cu 1 lingura din apa in care au fiert... se mai amesteca pe foc 1 minut .. si se servesc ... 



Coltunasi cu Ciuperci si Cartofi

Ingrediente:

Aluat:
-500 g faina
-2 oua
-200 ml lapte sau apa
-25 g zahar
-5 g sare

Umplutura:
-300 g ciuperci
-2 cartofi potriviti
-1 ceapa
-ulei
-sare
-piper

Garnitura:
-2 buc ceapa rosie
-sos de soia sau otet balsamic,
dupa dorinta si gust
-1 lingurita zahar
-boia (optional)

Preparare:


Fierbeti cartofii curatati si taiati cubulete in apa cu sare, scurgeti si pasati ca pentru piure. 
Separat, fierbeti 20 min in apa sarata ciupercile feliate mai mare (daca sunt micute puteti sa le lasati intregi), scurgeti si tocati marunt. 
Caliti putin in ulei incins ceapa tocata marunt pana se inmoaie. 
Amestecati piure-ul de cartofi, ciupercil, ceapa calita si condimentati cu sare si piper, dupa gust. 
Framantati un aluat din ingredientele enumerate si intindeti-l in foaie groasa de 2 mm. 
Taiati rotunduri potrivite ca marime (cu un pahar de vin) si puneti pe fiecare cate 1 lingurita de umplutura. 
Impaturati in doua sau acoperiti cu alte rotunduri de aluat si lipiti marginile prin presare cu o furculita. 
Puneti-le la fiert in multa apa clocotita cu sare pentru 6- 8 min, la foc mic, pana se ridica la suprafata. Scurgeti. 
Intre timp, caliti ceapa rosie taiata solzisori in ulei incins, adaugand zahar, sos de soia sau otet balsamic, dupa dorinta si gust si lasati la foc mic pana se caramelizeaza ceapa. 
La sfarsit puteti sa adaugati boia sau sa o presarati peste coltunasi, in farfurie.
Serviti coltunasii calzi cu garnitura de ceapa rosie caramelizata.



Lasagne cu ciuperci

Ingrediente:

* 15 foi lasagne 
* 1,3 l lapte degresat 
* 50 g. unt 
* 3 linguri cu varf faina 
* 300 gr. ciuperci condimentate din conserva in ulei ; ciuperci proaspete sau congelate; ciuperci deshidratate porcesti (100 gr.)
* 1-2 cuburi concentrat de ciuperci (facultativ) 
* 60-80 g. parmezan ras 
* sare 
* 1/2 pahar de lapte

Preparare:


Se pune intr-o cratita de teflon untul si o � lingurita rasa de sare, cum s-a topit untul se pune faina, se da la o parte de pe foc, se amesteca repede si energic cu un tel pana cand s-a incorporat faina. Imediat turnam laptele, putin cate putin, amestecand incontinuu, energic cu telul, pana cand s-a incorporat tot laptele iar apoi punem cratita pe aragaz, la foc mai mic. 
Cum incepe sa se ingroase laptele, adaugam ciupercile taiate felii sau maruntite, dupa cum dorim, si 1-2 cuburi de concentrat de ciuperci. 
Amestecam din cand in cand cu telul, in sosul besciamell, pana cand se ingroase bine,tinandu-l pe foc mic, circa 20-30 minute. Este important sa punem sarea in unt la inceput, deoarece ajuta sa nu se formeze cocolase. 
Punem in tava de aluminiu putin din sos cu ciuperci si 2 linguri lapte, deasupra punem foaia de lasagne ,apoi sos cu ciuperci+parmezan ras.
Repetam in ordine,l asagne+sos+parmezan, punand 5 foi de lasagne iar deasupra sos+parmezan. Se pun in cuptorul incalzit, circa 20-25 minute la foc potrivit. Dupa ce le scoatem, lasam sa se raceasca 5 minute, taiem, apoi servim.



Paste (Fundite) cu Bob si Brinza Pecorino

Ingrediente:


Pentru 2 portii:
300 gr pastai de bob*
160 gr paste fundite 
2 linguri cuburi de sunculita (facultativ) 
brinza pecorino
Preparare:

Se desfac pastaile cum se curata si mazarea verde/ proaspata, si deci vor ramine mult mai putine boabe. 
Se desface teaca / pastaia si se scoate fiecare bob care apoi in functie de cum va place voua se va curata sau nu si de pielita care il inconjoara. In aceasta perioada a anului bobul este proaspat si nu numai ca nu e nevoie sa il curatati de pielita decit daca aveti probleme cu stomacul dar se poate minca chiar si crud. 
Eu am curatat fiecare bob de pielita dar nu era neaparat nevoie. 
Fierbeti pastele in apa sarata si in ultimele 5 minuti adaugati si boabele. Lasati sa fiarba impreuna. 
Intr-o tigaie puneti sa se caleasca sunculita pina cind se topeste grasimea. Scurgeti pastele si bobul intr. o strecuratoare si le adaugati in tigaie. Amestecati si luati de pe foc. Daca vreti puteti adauga putin ulei. 
Radeti pecorino peste paste in farfurie.





Marinata pentru Carne de Pui 

Ingrediente:

Proportia pt. 1 pui este:

-1 pahar de iaurt obisnuit (500 ml)
-sare
-piper
-condimente pentru carne de pasare (din comert)
Preparare:
Copanele de pui sau puiul portionat se freaca cu sare, piper si condimente (eu le amestec pe toate intr-un bol, le omogenizez bine si apoi frec puiul), apoi se toarna iaurtul. 
Se unge bine pe toate partile cu iaurt si se lasa sa stea cel putin 3-4 ore intr-un loc racoros, cel mai bine in frigider. 
Puiul poate fi tinut in aceasta marinata si mai mult, pana la 24 ore
Inainte de a-l pune la fript se spala cu apa si se sterge cu un servet.



Nu-ma-uita!

Ingrediente:

2 linguri de ulei
jumatate de ceapa
un catel usturoi
3 felii dintr-un morcov
1 ardei iute, mic
sare dupa gust
Preparare:
Intr-o tigaie se pun la rumenit toate ingredientele de mai sus, toate in acelasi timp. 
Se pune jumatate de pahar de apa in blender dupa care se toarna compozitia rumenita.
In timpul de 2 minute al mixarii se mai aduga un pic de sare; si paine - da paine! pina se formeaza o crema care este sosul.



Pasta Tikka

Ingrediente:

-2 linguri seminte coriandru
-2 linguri chimion
-2 linguri fulgi de usturoi (pudra de usturoi)
-2 lingurite chilli, pudra
-5 lingurite curcuma (turmeric)
-1 lingura menta uscata
-1 lingurita sare
-1 lingurita suc de lamaie
-150 ml otet de vin alb
-150 ml ulei
Preparare:
Amestecati toate ingredientele si treceti-le prin rasnita electrica sau maruntiti-le foarte bine cu un mojar. Combinati-le cu sucul de lamaie si otetul de vin alb. 
Incingeti intr-o tigaie uleiul, adaugati amestecul de condimente si lasati sa fiarba circa 10 min pana isi dezvolta aromele si se ingroasa putin, amestecand.
Lasati la racit. 
Se intrebuinteaza ca marinada pentru carnea de pui. 





Pesto Genovese

Ingrediente:

Pentru 1 legatura busuioc mai punem jumatate catel de usturoi,
30-40 gr grana rasa,
40 gr pinolii,
4-6 linguri de ulei masline,
sare.
Preparare:
Se spala bine frunzele de busuioc, se pin la uscat pe un prosop, se prepara intr-un mojar sau cu mixerul.

Se pun frunzele mai intai cu sarea si cu usturoiul, se zdrobesc si se piseaza bine, dupa adaugam branza si uleiul de masline. 

Se pun in recipiente din plastic sau borcanele mici inchise ermetic si se pastreaza pentru o saptamana la frigider si pentru mai mult timp la congelator.



Shug israelian

Ingrediente:

150 gr. ardei iute rosu, 6 lingurite coriandru, 6 lingurite chimen, 5 lingurite piper, 2 lingurite jumate hel (cardamon), 20-24 catei de usturoi, 2 lingurite sare, 450 gr. patrunjel verde tocat
Preparare:
Se toaca cu blenderul patrunjelul, usturoiul si ardeiul. Se amesteca cu condimentele si se dilueaza cu apa. Se da la rece.



Sos alb

Ingrediente:

50 gr. unt, o lingura faina, 250 ml lapte, sare, piper
Preparare:
Se incalzeste untul, se adauga faina amestecind continuu cu lingura si dupa citeva minute se stinge cu lapte, amestecind sa nu se faca cocolosi. Se fierbe pe foc mic 15-20 minute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Laptele poate fi inlocuit cu supa de carne, de legume sau cu smintina.



Sos Alb Clasic

Ingrediente:

-25 g unt
-25 g faina
-300 ml lapte
-sare
-piper (de preferinta alb)
Preparare:
Se topeste untul intr-o tigaie, apoi se adauga faina si se prajeste usor, amestecand continuu, pana se dezlipeste de marginea tigaii. 

Se adauga gradat laptele, amestecand bine pentru a elimina cocoloasele. Dupa ce ati incorporat tot laptele folositi in continuare numai telul. 

Aduceti in clocot, batand continuu, pana ce sosul se leaga si devine omogen. Fierbeti la foc mic 2 min, amestecand. 
Adaugati sare si piper dupa gust.



Sos alb cu parmezan

Ingrediente:

sos alb, 2 galbenusuri, 2-3 linguri brinza rasa
Preparare:
Se face un sos alb. Cind este gata, se ia de pe foc si se pun doua galbenusuri si 2-3 linguri de parmezan sau cascaval ras, amestecind mereu.



Sos alb de Usturoi

Ingrediente:

2-4 catei usturoi (romanesc)
1 cana de smantana/iaurt
• Condimente: Sare, piper, eventual delikat
Preparare:
Se curata si se da prin razatoare Usturoiul, sau se zdrobeste intr-o piua. (pentru aspect, textura si consistenta se poate adauga si un catel de usturoi taiat in cubulete foarte marunte)

Se adauga smantana, si se amesteca bine. Se adauga sare si piper. 
Se poate adauga delikat pentru o aroma interesanta, dar sosul va deveni galbui, nu alb.

Se creaza o pasta, ca un sos.
Daca e prea groasa, se poate adauga un pic de apa, dupa preferinte. In loc de Smantana se poate folosi lapte sau iaurt, dar consistenta va fi diferita, mai fluida.



Sos Alb II

Ingrediente:

2 linguri de unt
4 linguri faina
1 ou
un pahar smantana 
un pahar se supa
coaja de la o lamaie si putina zeama
Preparare:
Untul se topeste la foc mic dupa care se adauga faina care se stinge cu un pahar de supa. Se ia de pe foc pt a omogeniza faina bine cu supa, pt dizolvare pt a nu face cocoloase, dupa care se pune iar la foc. Se amesteca bine si se toarna peste unt: oul, smantana, lamaia si zeama acesteia, dupa care se lasa la foc pt a fierbe mai bine.



Sos Alb Pentru Peste (6-8 Persoane)

Ingrediente:

40 g de unt
40 g faina
200 ml lapte
200 ml zeama rezultata din fierberea oaselor si aripioarelor de peste
50 ml frisca sau smantana
1/2 lingurita sare
20-25 boabe piper macinate
Preparare:
Intr-o cratita se pune untul la topit si se adauga toata faina odata; se caleste (la foc moderat), amestecand mereu pana ce compozitia se omogenizeaza si devine galbuie. Se stinge cu laptele rece si jumatate din cantitatea de zeama de peste si se continua amestecarea. 

Cand sosul clocoteste si incepe sa se ingroase, se adauga restul de zeama, sarea si piperul si se lasa sa fiarba 10 min. Apoi se adauga smantana sau frisca lichida, lasand sa fiarba inca 5 minute. Se strecoara intr-un vas prin sita fina sau tifon.



Paste A la Mamma

Ingrediente:

400g de paste
100g de smantana groasa
200g de kaiser sau costita (poate fi afumata)
Branza rasa (ce aveti in frigider): gruyere, emental, cascaval afumat, feta, telemea, mozarella, parmesan (Reusita acestei retete depinde de multitudinea felurilor de branza)
600g de sos de rosii sau rosii in bulion
1 cana de apa
1 lingura de ulei de masline
1-2 cateii de usturoi
Sare
piper
2-3 lingurite de zahar

Preparare:

Intr-o olita (cea in care ati hotarat sa faceti sosul) puneti uleiul de masline si costita si lasati sa se parajeasca. Scoatem carnita si o asezam pe o farfurie. 

Peste grasimea ramasa punem sosul de rosii, apa, usturoiul taiat, zaharul, sare si piper. Lasam sa fiarba pana cand sosul devine gros. Fierbem pastele in apa cu sare al-dente, le scurgem. Le clatim cu putina apa rece si le varsam in sosul de rosii. Se amesteca bine, se adauga costita, smantana si felurile de branza, pastrand din parsezan o manuta pentru servit. Se da totul la cuptor 10 minute. Se serveste cu parmezan deasupra alaturi de o salata verde. 



Paste Albe

Ingrediente:

250 g paste 
50 g unt
cam 6 linguri ulei de masline
parmezan (dupa gust)
Preparare:
Se fierb pastele, se scurg, se adauga untul si se topeste, se adauga uleiul de masline si parmezanul dupa gust.



Paste Barilla Fusilli cu Sos Picant

Ingrediente:

Barilla Fusilli
ceapa rosie
ciuperci 250g
carne tocata 250g
sare 
piper
chilli (nu boia iute)
pasta de tomate 300g
Preparare:
Se fierb pastele la foc mediu. Se taie ceapa marunt si se pune la calit 2-3 min in foarte putin ulei pana se rumeneste, dupa care se adauga 2-3 linguri de pasta de tomate si se amesteca. Se adauga carnea tocata si ciupercile taiate (nu intregi). Se amesteca pana se face carnea tocata dupa care se pune toata cutia de pasta de tomate.

Se adauga sarea piperul si chilli dupa gust



Paste Bologneze

Ingrediente:

300 g carne tocata
1 morcov
2 cepe
2 gogosari
2 catei de usturoi
1 canita ulei
parmezan
patrunjel
sare
piper
boia iute
sos de rosii
Preparare:
Se toaca ceapa marunt, se pune la calit, razuiti morcovul si il adaugati peste ceapa, apoi tocati gogosarii si ii puneti la calit, adaugati ulterior carnea tocata si o caliti putin, adaugati sucul de rosii. Acoperiti tigaia si lasati sa fiarba compozitia aproximativ 45 min (amestecand din cand in cand ca sa nu se afume). 
Adaugati apoi cateii de usturoi tocati, patrunjelul tocat marunt si o parte din parmezan si lasati sa fiarba pentru inca 15 minute, de data asta fara capac si amestecand din cand in cand. 
Intre timp fierbeti pastele.