FRIPTURI SI GARNITURI


Aripioare de Pui cu Sos Dulce-Acrisor


Ingrediente:

24 aripioare de pui
1/2 cana faina
1 cana ketchup
1/2 cana miere
2 linguri otet
1 catel de usturoi
ulei 
sare
piper
Preparare:


1. Pentru a prepara sosul dulce-acrisor se amesteca ketchup-ul cu mierea, otetul si usturoiul pisat. 

2. Aripioarele se condimenteaza si se dau prin faina.

3. Se prajesc in uleiul incins, se scot si se pun pe un servetel pentru a-si lasa grasimea. 

4. Se introduc aripioarele in sosul preparat cand sunt inca fierbinti si se servesc.



Aripioare pe Pat de Cartofi

Ingrediente:

aripioare pui
cartofi
mujdei usturoi
50 - 100 ml vin alb demisec
maghiran
sare
untura sau ulei
o tava mai adanca (eu am folosit o tava cu L=30 cm si l = 20 cm )
Preparare:
Mai intai curatam cartofii, ii spalam si ii taiem rondele cu grosime de circa 0.5 cm. Intr-o tava mai adanca punem cele 3 linguri untura (sau circa 150 ml ulei), asezam peste cartofii taiati (cartofi puteti pune mai multi sau mai putin decat e scris in reteta, in functie de marimea tavii folosite si a cantitatii de aripioare folosite). 

Facem din 3 catei de usturoi un mujdei simplu (usturoiul pisat impreuna cu 1 lingurita rasa sare, frecam cu putin ulei pana spumeaza apoi adaugam apa circa 100 ml). 

Aripioarele le curatam, spalam si apoi le condimentam cu sare din abundenta. Le asezam si pe ele in tava deasupra cartofilor. Presaram carnea cu maghiran, turnam peste 50 ml vin alb demisec (daca tava e mai mare puteti pune 100 ml vin), cu 5-6 linguri mujdei stropim carnea mai punem circa 200 ml apa peste carne si cartofi, acoperim tava cu folie de aluminiu si o dam la cuptorul preincalzit. O lasam la copt circa 20 minute acoperita cu folie, dupa care luam folia si lasam mai departe la copt pana carnita se rumeneste frumos impreuna cu cartofii. 



Baby Back Ribs Sau Coaste Afumate

Ingrediente:


2 kg coaste de porc
condimente pt coaste facute in felul urmator: 
5 lgte sare,
1 lgta piper negru,
1 lgta piper rosu (cayenne) 
2 lgte praf de usturoi,
4 lgte paprika dulce
Preparare:
Am amestecat condimentele si am presarat si pe o parte si pe alta a coastelor. Apoi am infasurat in folie de aluminiu si am pus in afumatoare vreo 3 ore in total. Le-am intors pe partea cealalta dupa 1,5 ore. 

Dupa 3 ore am scos folia si am pus lemnul de afumat si le-am lasat descoperite inca 30 de minute sa primeasca gust de fum. Deci le-am lasat in afumatoare in total 3,5 ore. 



Brassoi apropecsenye (Friptura marunta a la Brasov)

Ingrediente:


600 gr carne porc (cotlet , pulpa)
3-4 linguri ulei
1 ceapa
3-4 catei usturoi
sare,piper macinat,boia , maghiran
1 cana supa de carne
600 gr cartofi
ulei pt. prajit cartofii
Preparare:
Carnea se taie cubulete mai marunte. Ceapa se taie solzisori, usturoiul se taie si el felii si se calesc pe 4 linguri de ulei. Se adauga si carnea si se prajeste pana albeste. 

Se sareaza, pipereaza, (dupa gust) se pune si o lingurita moca de boia si maghiran cca. 1/4 lingurita, se toarna peste, cana de supa si se acopera cu un capac lasand sa se inmoaie carnea.

Intre timp curatam cartofii si ii taiem cubulete si se prajesc in ulei fiebinte.

Cand carnea s-a inmuiat se lasa pe foc pana zeama se evapora si se prajeste inca un pic pe ulei. Totul se toarna peste cartofii prajiti se amesteca si se presara cu cozi de ceapa verde taiate marunt, sau cu patrunjel verde tocat.



Burger de Pui

Ingrediente:

450 g de piept de pui 
o lingurita de vegeta 
piper 
1/2 legatura de menta proaspata 
1 ou 
1/4 de bagheta (paine) 
1 ceapa mijlocie 
2 catei de usturoi 

Pentru painica: reteta de paine (care va place), dar cu faina neagra 

salata 
rosie 
ceapa 
cascaval 

Pentru sos: 
3 linguri de kechup,
1 lingurita de maioneza,
1lingurita de mustar

Preparare:

Pregatim painea. Lasam aluatul la odihna. Dupa timpul de odihna formam mingiute si le asezam pe tava tapetata cu hartie. acoperim cu un prosop. Mixam marunt ceapa impreuna cu usuroiul si menta. 

Bagheta o inmuiem intr-un vas cu apa. 

Tocam carnea si amesteca totul impreuna cu oul. Cu mainile umede formam ca niste chiftele mai mari si mai fine. Le asezam pe folie alimentara si intre timp punem la incins o tigaie cu 2 linguri de ulei. Prajim carnea si o asezam pe hartie absorbanta, la final o acoperim cu folie de aluminiu. Coacem painea. 
Lasam sa se racoreasca putin si asamblam. Pofta buna!


Carne cu salsa de soia

Ingrediente:


cartofi
carne de porc
faina, sare, piper
ulei masline, catei de usturoi.
Preparare:
- am curatat cartofi pt. pireu si in timp ce fierbeau am taiat carnea de porc bucatele mici, le-am acoperit cu faina, sare si piper (cu ajutorul unei pungi ) dupa care le-am pus la prajit intr-o tigaie cu ulei de masline si 2-3 catei de usturoi.

- dupa ce s-au prajit bine pe toate partile le-am stropit cu o jumate de pahar de vin alb si cu 3-4 linguri de salsa de soia

- am lasat sa se stranga putin sosul(cam 5 minute) si am servit cu pireu de cartofi si dulceata de ardei iute



Carne de Porc in Crusta de Cartofi

Ingrediente:


500 g carne de porc pentru snitel
4-5 cartofi potriviti
2 oua
piper 
sare
delikat
50 g faina
ulei pentru prajit
Preparare:
Carnea se taie feli subtiri ca pentru snitel si se bate cu ciocanul de snitel, dupa care se condimenteaza. Se lasa carnea la frigider, cateva minute pana ce preparam compozitia pentru crusta. 

Cartofii se rad, se scurd bine in mana si se amesteca cu faina si ouale. Dupa ce am obtinut o compozitie legata bine, se ia fiecare bucata de carne si se acopera cu aceasta compozitie (se va insista putin). 

Intr-o cratita se pune ulei, iar cand acesta se incinge, se pun bucatile de carne si se prajesc aproximativ 15 minute la foc potrivit. 



Carne porc inabusita

Ingrediente:


500 g carne porc 
o ceapa, ardei iute 
otet alb 
usturoi, 
maghiran, 
patrunjel, 
sare,
ulei .
Preparare:
Am taiat carnea de porc,intre timp am prajit ceapa ,taiata intr-un vas impreuna cu putin ulei masline.
Cand s-a calit ceapa am adaugat carnita si 2 linguri de otet si am lasat-o sa fiarba la foc mic (inabusita).
Dupa cam o ora carnea e aproape facuta ,am adaugat un amestec din usturoi , patrunjel , ardei iute si maghiran.
Intre timp am facut si o salata de sfecla rosie , am razuit 4 sfecle coapte si le-am amestecat cu putin zahar, hrean, chimen.
Am servit cu pireu si castraveti murati si bineinteles salata de sfecla rosie.


Cartofi si Carnati, Scaldati in Smantana, la Cuptor

Ingrediente:

-1 kg cartofi
-500 g carnati proaspeti
-400 ml smantana
-2 lingurite mustar, dulce sau iute - am pus tip Dijon, pregatit in casa
-2 1/2 lingurite maghiran
-ulei, aproximativ 100 ml
-cascaval ras, optional
-sare
-piper
-unt
-pesmet

Preparare:

Curatati cartofii si taiati-i rondele. Rumeniti-i in ulei incins, pe ambele parti, pana devin aurii (cartofii nu trebuie prajiti, ci doar sa se inmoaie putin). Puneti-i la scurs intr-o strecuratoare. 

Separat, fierbeti in apa carnatii, 2- 3 clocote, scoateti-i si lasati-i la zvantat. Prajiti-i apoi in uleiul ramas, pe ambele parti, pana capata o culoare maro - aurie. Scoateti si dati deoparte. 

Asezati un strat de cartofi intr-un vas termorezistent, uns cu unt si tapetat cu pesmet. 

Presarati uniform 1 lingurita de maghiran si condimentati cu sare si piper, dupa gust. 

Turnati in strat, 1/2 sos omogen, obtinut din smantana amestecata cu mustar. Adaugati tot in strat restul de cartofi si repetati operatiunea - maghiran, sare, piper, restul de sos cu smantana. Presarati peste sos 1/2 lingurita maghiran si asezati deasupra carnatii. 

Dati la cuptorul preincalzit la 200 grade, pentru 40 min, la foc potrivit. 

Inainte cu 5- 10 min de a fi gata, presarati cascavalul ras, optional si lasati la cuptor sa se gratineze. 

Serviti cat este cald, portionat - carnati si cartofi.


Ceafa de Porc cu Sos de Cascaval

Ingrediente:

500 g ceafa de porc
250 ml de smantana
100 g cascaval
2-3 fire patrunjel verde
ulei
sare
piper
Preparare:
Carnea se taie in felii,se presara cu sare si piper si se lasa putin sa stea ,ca sa se patrunda cu arome,dupa care se prajeste in ulei incins.Cand este gata,se aseaza intr-un vas si se mentine calda.
Cascavalul se trece pe razatoare,se amesteca pe urma usor cu smantana,se potriveste de sare si piper si se toarna sosul intr-o tigaie cu putin ulei.Se pune pe foc si se amesteca incontinuu,pana la omogenizare,apoi se toarna sosul peste ceafa prajita si se presara patrunjel tocat fin.


Ciolan Afumat cu Cartofi la Cuptor

Ingrediente:


6 cartofi medii,
un ciolan afumat,
ulei de masline,
piper
Preparare:
Cartofii ii curatam si ii dam intr-un clocot in apa cu putin delikat. 
Intr-un vas punem ciolanul, cartofii pe langa el ... ii stropim cu putin ulei de masline, punem putin piperdeasupra, acoperim vasul cu folie si dam la cuptor pentru aproximativ o ora. 
Cand e aproape gata scoatem folia mai stropim cu putin ulei de masline si lasam iar la cuptor sa se rumeneasca frumos. Se serveste cu mamaliga si mujdei de usturoi cu smantana. 
POFTA BUNA! 



Bile de cartofi si legume

Ingrediente:

Ingrediente pt 4 mega biloaie: 

* 3 cartofi ( 1 mai mricel si 2 medii) 
* 1 morcove mai grosut 
* cca 1/4 dintr-un ardei gras - colorat rosu, verde, galben ( eu am pus numai rosu) 
* fasole verde fiarta taiata bucatele ( sau mazare fiarta ) 
si mai puteti pune ce vreti voi : legume ca la salata beuf sau asole boabe fiarta, linte fiarta .... etc ... eu atit am pus azi .... 
* brinza rasa ( tip cascaval sau binza topita ... ceva care sa se topeasca si sa lege cartoful cu legumele ) 
* verdeturi diferite sau numai de un fel tocate marunt ( patrunjel, marar, telina, busuioc, rosmarin, origano, maghiran etc ... dupa gust ) 
* sare 

Preparare:

Cartofii fierti curatati de coaja se rad pe razatoare sau se strivesc cu furculita sau cu unelata pt piure cu gaurele si nu cu pisalogul normal de piure care ii face crema/lipiciosi .. tb sa rezuste usor pufosi ca tunci cind ii puneti in aluaturi, galuste de cartofi ....

Peste cartofi se adauga sarea, legumele taiate cubulete si brinza rasa ... se amesteca bine ...

Se formeaza bile care se tavalesc prin verdeata tocata ....


Bulgarasi din Crutoane de Paine si Cascaval

Ingrediente:


pentru 12 bucati 
450g crutoane de paine(marimea cubului de zahar ,poate si un pic mai mari)
2-3 oua 
o ceapa
patrunjel verde
500ml lapte
cascaval 12 cubulete
Preparare:
Se pun crutoanele intr-un castron destul de mare ,se caleste ceapa si se adauga deasupra.Intr-un vas se bat oule intregi cu sare si patrunjel se adauga laptele ,apoi se pune peste crutoane.Se amesteca compozitia usor si se lasa putin ca sa se absoarbe laptele in crutoane.Se formeaza bulgari in mijloc cu cate o bucata de cascaval
De mentinut :prima data sa nu puneti tot laptele incercati mai intai cu 400 ml apoi daca este prea uscata compozitia se mai poate adauga lape pana se obtine o compozitie nu prea cleioasa dar din care se poate forma bulgari
Se tapeteaza o tava cu folie de inox si se unge cu putina margarina sau unt se pun bulgarasii si se acopera cu folie in asa fel sa se coace in aburi.Sunt foarte gustoase si se servest langa friptura sau cane fiarta cu diferite sosuri.se pot consuma si cu unt topit deasupra


Cartofi A la Aryana

Ingrediente:


1 kg cartofi
1 baton branza topita
200 gr sunca presata
1 borcan mic de smantana
patrujel sau marar ( dupa preferinte )
piper alb
sare
ulei de masline
cascaval sau branza ( dupa preferinte )
Preparare:
Se curata cartofii, se taie cubulete si se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei de masline. 
Intr-un bol amestecam batonul de branza topita cu smantana, omogenizam si punem in tava peste cartofi. 
Sunca presata o taiem fasiute si o punem peste cartofiori in tava. 
Deasupra radem putin cascaval sau branza (dupa preferinte); 
Condimentam putin cu sare si piper dupa gust. 
Se da la cuptor cca 15 minute. 
Cand scoatem tava presaram verdeata. 





Cartofi Ali Oli

Ingrediente:

4 cartofi mari
600g maioneza
3-4 catei usturoi
sare
patrunjel
Preparare:
Cartofii se spala si se pun la fier cu coaja si putina sare.Intre timp preparam sosul ali oli dupa cum urmeaza: punem maioneza int-un castronas, punem putina sare, adaugam cateii de usturoi taiati feliute si frunzele de patrunjel (o manuta de patrunjel). Se bat bine cu mixerul. Cartofii fierti si raciti se curat de coaja si se taie cubulete mici (0,5-1 cm) se amesteca cu sosul ali oli si se pun la frigider. Se serveste rece.


Cartofi Crocanti cu Pesmet si Cascaval

Ingrediente:


-1 kg cartofi, potriviti ca marime
-4 linguri pesmet
-1 lingurita sare
-2 maini cu cascaval ras
-ulei de masline
Preparare:
Taiati in sferturi cartofii curatati de coaja. Dati-i in 2- 3 clocote intr-un vas cu apa sarata. Scurgeti. Amestecati cu sare si pesmet pe toate fetele. Puneti-i intr-o tava tapetata cu hartie de copt si stropiti-i cu putin ulei. Dati la cuptorul pentru 20- 30 min sau pana sunt facuti si prind deasupra o crusta frumoasa, aurie. Spre sfarsit, presarati peste cartofi cascavalul ras si repuneti in cuptor pana ce cascavalul incepe sa se topeasca. Serviti-i cat sunt calzi, cel mai bine alaturi de carne si salata de sezon sau muratura preferata.


Cartofi Frantuzesti

Ingrediente:



4 cartofi mari
1 ceasca de smantana
2 oua
200 g branza telemea
50 g unt (margarina)
piper negru macinat
sare
Preparare:
Cartofii curatati de coaja si spalati se taie cubulete si se fierb bine in apa cu sare. Intre timp ungeti un vas de yenna cu unt (margarina). Dupa ce s-au fiert cartofii, se ia o jumatate din ei si se pun cu spumiera in vasul de yenna (ca sa se scurga apa). 
Se presara piper negru macinat, apoi un rand de branza telemea rasa pe razatoarea mare si cateva cubulete de unt. Se ia si cealalta jumatate de cartofi fierti si se pun in vasul de yenna, se pune piper, branza rasa si cateva cubulete de unt. 
Intr-un vas de mixer se face un sos din 2 oua si o ceasca de smantana. 
Acest amestec se toarna uniform peste cartofii din vasul de yenna. 
Se pune in cuptorul preincins (cam la 180 grade) si se lasa pana formeaza o crusta fina aurie deasupra.



Cartofi Israelieni

Ingrediente:

-4 - 8 cartofi mijlocii
-4 oua
-1 ceapa
-250 g branza telemea sau de capra
-1 lingura busuioc, tocat marunt
-3 linguri patrunjel verde, tocat
-sunca, taiata cubulete
-2-4 catei de usturoi, pisati (optional)
-1-2 linguri ulei
-sare
-piper
-4- 6 linguri cascaval ras
-3-5 linguri pesmet
-unt pentru uns forma
-smantana groasa sau iaurt gras, natural, reci (optional)

Preparare:

Ungeti cu unt o tava (vas ceramic sau yena) (24 cm).

Radeti pe razatoarea fina cartofii si ceapa si stoarceti-le bine de zeama - puneti-le la scurs intr-o sita. Compozitia trebuie sa fie fina, cu gust de cartofi si de ceapa. 

Amestecati-le cu restul ingredientelor mai putin cascavalul si pesmetul. Turnati amestecul omogen in tava pregatita, presarati-l cu pesmet si apoi cu cascaval ras. 

Dati la cuptorul preincalzit la 180 grade circa 1 ora sau pana ce prinde o crusta frumoasa, aurie.





Ciolan cu bere

Ingrediente:

1-2 ciolan crud de porc(partea mai carnoasa)
7-8 cepe
3-4 catei usturoi
cca. 1.5 l supa de carne
sare, piper macinat
5-6 linguri untura
1 sticla bere blonda (0.5 l)
Preparare:
Ciolanul curatat se sareaza si pipereaza din abundenta si se prajeste pe toate partile in untura. Se scot separat ciolanel si se pune in vasul in care s-a prajit ceapa taiata in 4 si usturoiul taiat si el la calit 3-4 minute. 
Se aseaza peste ceapa din nou ciolanele prajite, se toarna peste berea si supa de carne atat cat sa fie ciolanele acoperite ,se acopera vasul cu un capac si se da la cuptor unde se lasa la prajit cca. 2-3 ore. Cam dupa o ora se verifica ciolanul si se intoarce. Daca mai e nevoie se mai poate adauga supa sau apa. 
Este gata facut cand furculita patrunde usor in ciolan. Se lasa in ultimele 10 minute descoperit in cuptor.
Se serveste cu pireu de cartofi , sau cartofi natur impreuna, si cu muraturi.



Ciolan cu Garnitura

Ingrediente:

un ciolan porc (proaspat)
o punga pentru friptura (magica)
condimente pt friptura
ulei

Garnitura:
1 kg cartofi
2-3 linguri ulei
delicat
verdeata
Preparare:
Carnea se unge cu ulei, se freaca cu condimente, se introduce in punga magic, se da la cuptor, cca 90-120 min, la foc potrivit. 
Cartofi se taie cuburi, se pun la fiert, in apa si putina sare, iar cand sant fierti, se scot din cratita si se pun intro tava unsa cu ulei, se presara delicat, se amesteca incet sa nu se sfarame, se da la cuptor 15 min, apoi se presara verdeata.



Ciolan cu Varza Murata (Ciolan Secuiesc)

Ingrediente:

1 ciolan crud mai mare (daca suntem mai numerosi folosim mai multe ciolane)
3 bucati ceapa
100 gr untura (150 ml ulei)
4-5 catei usturoi
sare
1 lingurita boia dulce
1 lingurita chimen macinat
1/2 lingurita piper macinat
1 lingura faina
400 gr smantana
1 legatura marar verde 
1 kg varza murata marunta
1-1.5 l supa carne (sau apa daca nu aveti supa)

Preparare:

Ciolanul il taiem felii, il frecam din abundenta cu sare si pe uleiul incins il prajim pe toate partile. Dupa ce l-am prajit il scoatem deoparte si pe uleiul ramas calim ceapa taiata marunt si usturoiul maruntit. 
Tragem deoparte vasul dupa ce ceapa s-a calit, adaugam 1 lingurita boia, 1 lingurita chimen macinat, si 1/2 lingurita piper macinat. Amestecam apoi adaugam inapoi bucatile de ciolan prajit. Turnam peste totul circa 1 l supa (sau apa) si punem vasul acoperit cu un capac la cuptorul incalzit din timp unde il vom lasa pana bucatile de ciolan sunt moi ( eu am lasat la cuptor circa 1 ora). Daca mai e nevoie de apa sau supa mai adaugam pana ciolanele devin moi. I
n momentul in care furculita patrunde usor in bucatile de carne adaugam varza murata spalata in prealabil in apa rece, adaugam un pic de apa ( supa ) daca mai e necesar si punem inapoi la cuptor pana se inmoaie si aceasta. Intr-un vas se amesteca 400 gr smantana cu 1 lingura faina si legatura de marar tocat marunt si acestea se adauga la ciolanul cu varza. 
Se amesteca si se da la cuptor sa mai dea 2 - 3 clocote. 
Se serveste fierbinte, eventual cu un surplus de smantana.



Ciolan de Porc la Cuptor

Ingrediente:

Ciolan de porc crud 
1 legatura de ceapa verde 
1 ardei gras rosu 
6-7 catei de usturoi 
sare si piper dupa gust 
4 bucati de cartofi mai mari 
3 bucati morcovi 
1 radacina de patrunjel (pastarnac ) 
4 tulpini de telina 
rosmarin (optional) 
Preparare:
Intr-o tava de yena am pus ciolanul de porc si pe langa el am adaugat ceapa verde, morcovii, patrunjelul radacina, telina, toate taiate felii mai groase, usturoiul si ardeiul, am sarat si piperat, si apoi am aduagat si cartofii taiati felii. Am acoperit cu folie si am dat la cuptor la o temperatura ceva mai mare. Cam dupa o ora, am scos folia, am stropit cu uleiul scurs de pe ciolan si am dat din nou la cuptor sa se rumeneasca. A iesit ceva de genul. . . 



Ciolan de porc rumenit

Ingrediente:

pentru 4 portii:

4 buc ciolan de porc a cate 400-500 gr fiecare
5dl de bere
sare
piper
usturoi
patrunjel
praz
Preparare:
Ciolanele se freaca cu sare, piper, mujdei de usturoi, celelalte condimente presarundu-se peste ciolane.
Se da la cuptor incins. Se unge repetat cu bere rumenindu-se crocant timp de doua ore.



Ciolan in aluat

Ingrediente:

1 buc. ciolan crud carnos (daca ciolanul este afumat este si mai bun)
400 gr costite afumate ( in cazul in care punem ciolan afumat , costitele le punem proaspete )
1 capatana usturoi
10 buc ceapa
piper boabe, sare
2 foi dafin
piper macinat, sare
50 ml tuica
300 ml vin demisec sau sec, alb

pt. aluat:
3 oua
1/2 kg faina
200 gr untura
sare

Preparare:

Aluatul: Intr-un vas se pune faina si untura si se amesteca pana se incorporeaza untura in faina ca in imagine . Se pune cca 1/2 lingurita sare si 3 oua si se lucreaza bine, pana obtinem un aluat elastic si compact.
Se imparte in 2 buc, una din ele fiind mai mare. Cele 2 buc de aluat se vor intinde. Bucata mai mare se va aseza intr-un vas (ceaun ) uns in prealabil cu untura , iar cealalta parte se va aseza capac peste ciolan.
Cum procedam:
Pisam capatana de usturoi, ceapa o taiem marunt ( o tocam in robot ). Jumate din cantitatea de usturoi o frecam cu o lingurita de sare, iar cealalta o lasam deoparte.
Ciolanul si costitele le frecam cu usturoiul pisat si frecat cu sare si le piperam. Ungem vasul cu untura bine, si asezam in el bucata mai mare de aluat intins in asa fel incat sa urce pe peretele vasului ,aluatul mai bine de jumate.
Acum ,in aceasta faza punem jumate din cantitatea de ceapa tocata peste aluat si restul de usturoi ramas. Peste ceapa punem ciolanul si costitele. Punem peste carne restul de ceapa , piperul boabe cca 10 boabe, cele 2 foi de dafin si acum udam totul cu 50 ml de tuica de pruna si 300 ml vin alb demisec sau sec.
Acoperim cu cealalta parte de aluat intins totul in asa fel incat sa inchide ermetic, si dam vasul la cuptorul preincalzit (la nivelul cel mai de jos din cuptor). Il tinem la foc mic timp de cca 3 ore.
Cand aluatul e inegrit si crapat deasupra se scoate vasul , se da la o parte capacul de aluat si se da din nou la cuptor ptr cca 10 minute sa se rumeneasca un pic.
Se poate servi cu pireu de cartofi, cu snitele de cartofi si ciuperci nelipsind muraturile.



Ciolan in Manta cu Bere

Ingrediente:

1 buc ciolan mare de porc
1 capatana usturoi
2 catei usturoi
piper boabe
2 foi dafin
200 ml bere
8 linguri faina
2 oua
sare,
delikat
ulei ptr prajit
Preparare:
Ciolanul se pune la fiert in Kukta (oala cu presiune) impreuna cu 1 capatana usturoi, 2 foi dafin, 1/2 lingura sare si piper boabe si se fierbe timp de 40 minute ( pana se desface de pe os ). Se scoate si se lasa la racit. Se dezoseaza, se taie fasii. 
Pregatim aluatul in care tavalim bucatile de ciolan in felul urmator: intr-un vas pisam 2 catei usturoi, punem 2 oua si le batem bine apoi adaugam 200 ml bere si 8 linguri mari de faina. Se amesteca bine pana obtinem un aluat mai gros ca de clatite. Prin acest aluat tavalim bucatile de ciolan si le prajim in ulei abundent. 
Se servesc alaturi de orez, pireu de cartofi cu sos de maioneza fiarta, sau sos tartar.



Ciolanul Brutaresei

Ingrediente:

2 bucati ciolan crud porc
sare,
piper macinat,
chimen macinat
4-5 catei usturoi
1 kg cartofi fierti in coaja
7-8 buc ceapa rosie sau alba
5 linguri untura sau ulei,
1 cub supa de legume
Preparare:
Ciolanele le saram din abundenta si le punem la prajit pe cele 5 linguri de untura ce a fost incinsa in prealabil. Dupa ce le-am prajit pe toate partile cat sa capete o culoare aurie le asezam intr-o tava mai adanca condimentam ciolanele cu piper si chimen macinat turnam peste ele 500 ml supa de legume facuta din cubul magic Wink (sau supa de carne) asezam pe langa ciolane si usturoiul feliat, acoperim tava cu un capac si dam la cuptorul preincalzit unde il vom tine pana furculita patrunde cu usurinta in ciolane. 
Daca mai e nevoie de supa se mai adauga pana ciolanele sunt bine facute. Lichidul trebuie sa scada in cele ddin urma si sa ajunga inapoi la untura. 
Cartofii ii fierben in coaja, apoi ii curatam si ii taiem cubulete. Ceapa o taiem in patru. Cand ciolanele sunt facute adaugam pe langa ele cuburile de cartofi si sferturile de ceapa, ii stropim cu putina untura din tava aruncam peste ei un praf de sare si dam inapoi la cuptor pana si cartofii se rumenesc frumos alaturi de ciolane.
Se serveste fierbinte alaturi de diferite muraturi si se acompaniaza foarte bine cu o bere rece.
 




Coasta De Miel Umpluta

Ingrediente:

1 buc coasta de miel cu pulpa de fata (bucata intreaga)
300 gr organe de miel (ficat, plaman, inima, rinichi)
3 oua fierte
1 ou crud
patrunjel verde tocat
2 catei usturoi pisati
sare,
piper dupa gust
piper boabe

Necesare pt. fiert organele:
sare
3 catei usturoi pe care ii punem cu organele la fiert
1 foaie de dafin

Ce punem in tava alaturi de Coasta umpluta? 4 cepe taiate felii mai groase
4 catei usturoi taiati pe jumate
3 morcovi taiati rondele mai grosute

Mai avem nevoie de 500 ml vin si 5 linguri mari de untura ptr copt

Preparare:

Fierbem organele de miel in apa cu sare, la care mai adaugam 1 frunza de dafin. boabe de piper, 3 catei usturoi. Dupa ce au fiert, le scoatem si se lasam la racit. Se da prin masina de tocat carne. Ouale fierte (3 la numar ) se taie marunt si se adauga la organele tocate. La acestea mai adaugam 1 ou crud, patrunjel verde tocat marunt, sare, piper dupa gust. Se amesteca totul bine si trecem la pregatirea coastei de miel care va fi umplut cu acest amestec. 
Pielita de pe coasta si pulpa o desprindem de catre carne cu grija, in asa fel incat sa nu se rupa(eu m-am folosit si de coada de la o lingura de lemn la desprins). Sub pielita desprinsa introducem umplutura de mai sus si o repartizam uniform pe toata suprafata. Dupa ce am terminat de umplut spatiul pe unde am introdus umplutura o coasem. Condimentam coasta astfel umpluta cu sare si piper din abundenta. 
Intr-o tava punem untura, peste asezam 4 cepe taiate felii mai groase, 4 catei usturoi taiati pe jumate si 3 morcovi taiati rondele mai grosute. Deasupra acestor legume asezam coasta de miel si apoi adaugam cele 500 ml vin. 
Dam tava la cuptor si o lasam la copt si din cand in cand o mai stropim cu zeama ce se formeaza in tava. O lasam la copt pana in momentul in care e frumos rumenita si furculita intra usor in pulpa. 
Dupa ce e gata prajita se scoate pe un platou coasta si langa se aseaza legumele cu care a fost prajit. 
Se serveste feliata alaturi de salata de sfecla rosie si hrean



Coaste Fripte, Fara Oase

Ingrediente:

6 portii

1,
8 kg coaste fara oase,
legate
Sare si piper,
dupa gust
Preparare:
Frecati coastele bine cu sare si piper. Puneti coastele direct pe polita. Reglati temperatura la 205 grade c. 
Frigeti conform duratelor de mai jos, dupa gustul dvs. Cand coastele sunt gata, opriti caldura si lasati-le in cuptor timp de 10 min, inainte de a le felia.



Copanele de Pui Crocante

Ingrediente:

8 copanele de pui
1 cana de cereale sau pesmet
2 linguri de faina
2 oua
sare 
piper
ulei pt. prajit
Preparare:
1. Se spala copanelele, se usuca cu un servet si se dau prin faina, ouale batute si cereale (sau pesmet) si se prajesc in uleiul incins timp de 5 minute. 
2. Se condimenteaza si se servesc.



Copanele de pui cu sunca afumata

Ingrediente:

4 bucati de copane de pui (partea de sus)
1 lingurita de sare
1/4 lingurita de piper
150g de sunca afumatafeliata
Garnituri:
5-6 cartofi mari 
2 lingurite de sare
1 lingurita de piper
2 linguri de unt topit sau ulei
Preparare:
1.Incalzeste cuptorul la 200 de grade C.Presara bucatelele de pui cu sare si piper.
2.Infasoara fiecare bucata de pui intr-o felie de sunca.Asaza puiul intr-un vas termo-rezistent,destul de mare ca sa incapa si cartofii.
3.Curata si spala cartofii bine.Usuca-i intr-un seret de bucatarie.Taie-i pe jumatate in lungime si apoi din nou in lungime
4.Asaza bucatelele de cartofi printre copanelele de pui sau pe marginea vasului
5.Unge cartofii cu ulei sa cu unt si presara sare si piper peste ei
6.Asaza vasul in mijlocul cuptorului incins.Lasa puiul si cartofi sa se rumeneasca timp de 45 de minute.



Cartofi natur

Ingrediente:

Cartofi 1 kg 
verdeata 1/2 leg 
sare
Preparare:
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie cuburi mari si se fierb in apa cu sare, punandu-se apa numai atat cat sa acopere cartofii. Cand sunt fierti, se scurge apa si se folosesc ca garnitura la diferite mancaruri.



Cartofi Noi cu Marar, la Cuptor

Ingrediente:

-2 kg cartofi noi
-1 legatura marar verde
-sare (vegeta)
-piper proaspat macinat
-boia
-ulei de masline
Preparare:
Curatati si spalati cartofii noi, iar daca sunt mai mari, feliati-i dupa dorinta. 
Asezati in tava de friptura, straturi de cartofi stropiti cu ulei, condimentati cu sare, piper, boia si aromatizati cu marar verde, tocat marunt. 
Turnati in tava 1 canita de apa si dati la cuptor, la foc potrivit, pana ce cartofii sunt facuti si au prins o crusta frumoasa, aurie. 
Serviti-i calzi, ca si garnitura. 



Cartofi noi cu unt si smantana

Ingrediente:

Cartofi 1 kg 
unt 75 g 
smantana 100 g 
marar 1/2 leg 
sare
Preparare:
Cartofii se curata si se pun la fiert in apa cu sare si unt. Se pune apa numai atata cat sa acopere cartofii pentru a scurta timpul de preparare. Se fierbe sub capac si cand apa a scazut, cartofii sunt gata. Se adauga smantana si putin marar tocat si se serveste.



Cartofi Noi in Pesmet

Ingrediente:

cartofi (cat doriti sa faceti)
pesmet
sare
piper (putin)
ulei
Preparare:
Se curata si se spala cartofii, se condimenteaza, se trec prn pesmet si se prajesc in ulei fierbite pana devin aurii.



Cartofi Noi La Abur Cu Smantana Si Marar

Ingrediente:

8 cartofi noi 
150 g smantana 
o lingurita cu unt 
o legatura marar 
delikat dupa gust
Preparare:
Se curata cartofii se taie in patru sau in doua depinde de marimea cartofului se amesteca cu o lingurita de delikat si se pun la aparatul cu abur si se pune la 25 minute sau depinde de cat arata aparatul respectiv pentru cartofi. Intre timp se taie mararul marunt. 
Dupa ce cartofii sunt gata se pun intr-un vas se pune untul deasupra si smantana se amesteca incet sa nu se zdrobeasca cartofii apoi se pune mararul si se mai amesteca putin. Acest fel de mancare poate fi servit ca garnitura.
 



Cartofi Pai

Ingrediente:

5 - 6 cartofi medii
sare
ulei
usturoi
apa minerala
Preparare:
Se curata cartofii, se tai pai si se spala. 
Intr - o tigaie se ajunge putin ulei si se pun cartofii pai la prajit. 
Intre timp se prepara mujdeiul. 
Se piseaza 3-4 catei de usturoi si se pun intr-un castron nu prea mare. Se ajunge o picatura de ulei, putina sare (dupa gustul fiecaruia) si putina apa minerala. Se amesteca. 
Cand sunt gata, intr-o farfurie se ajung 3 - 4 servetele pentru a usca cartofii de ulei. 
Se ajunge deasupra cartofilor sare dupa gust si mujdeiul (dupa placul si gustul fiecaruia). 
Pentru cine doreste se pot servi cu muraturi sau cu orice tip de salata. 
Se servesc calzi!
 



Cartofi Pai Angel

Ingrediente:

5 - 6 cartofi medii
sare
ulei
cascaval ras sau parmigiano ras (depinde de gustul fiecaruia)
Preparare:
Se curata cartofii, se tai pai si se spala. 
Intr-o tigaie se ajunge putin ulei si se pun cartofii pai la prajit.
Cand sunt gata, intr-o farfurie se ajung 3 - 4 servetele pentru a usca cartofii de ulei. 
Se ajunge deasupra cartofilor sare dupa gust si cascaval ras sau parmigiano ras (dupa placul si gustul fiecaruia). 
Pentru cine doreste se pot servi cu muraturi sau cu orice tip de salata. 
Se servesc calzi!
 



Cartofi Rantaliti

Ingrediente:

cartofi 1 kg
ceapa uscata 3 buc
ulei 
patrunjel frunze
boia
vegeta 
piper
sare
apa
Preparare:
Se curata cartofii de coaja si se pun la fiert in apa rece taiati cubulete, cand sunt pe jumatate fierti se pune o lingurita de sare. Dupa ce au fiert cartofii se scurg de apa. Se caleste ceapa taiata marunt pana devine aurie si se pune boia de ardei dulce, se pun cartofii se amesteca cu grija sa nu se sfarame si apoi se adauga patrunjelul tocat cat mai marunt. Se amesteca se pune vegeta si piper dupa gust.


Cartofi Sote

Ingrediente:

Pentru 10 portii: 2 kg cartofi, 150 ml ulei, 1 leg. verdeaţă, sare.
Preparare:
Cartofii se spala si se fierb in coaja, intr-un vas cu apa si sare. Dupa fierbere se racesc, se curata de coaja si se taie felii mici, care apoi se soteaza in ulei. Spre sfirsitul sotarii se adauga verdeatia curatata, spalata si taiata marunt. Cind sint bine rumeniti, se scot cu paleta si se servesc pe platou sau in farfurie cu diferite preparate culinare, dupa preferinta



Cartofi Surpriza

Ingrediente:

8 cartofi fierti
200 gr. branza de vaci
1 ou
50 gr. unt
1/2 lingura de faina
100 gr. smantana
piper
sare
verdeata
Preparare:
Se amesteca branza de vaci cu un ou batut, putina sare si piper, cateva frunze de verdeata tocata marunt si un varf de cutit de unt. 
Catofii fierti din timp, se scobesc in lung, se umple cu aceasta compozitie. 
Separat se prepara un sos din unt, faina si smantana si se pune intr-o tigaie putin mai mare.
Se pun cartofii umpluti in acest sos si se lasa sa dea cateva clocote la foc mic.



Cartofi taranesti

Ingrediente:

- cartofi 1,5 kg.
- ceapa 4 buc.
- boia dulce 1 lingura
- usturoi 4-5 catei
- piper
- ulei sau margarina sau chiar unt
Preparare:
Se curata cartofii si se fierb. In alt vas se caleste ceapa (in ulei sau unt) cu sare si condimente. Dupa ce au fiert, cartofii se rastoarna peste ceapa, se adauga usturoiul si se prajesc putin cca. 5 min. Daca doriti puneti in final si verdeata(marar sau patrunjel).