SALATE


Conopida Cu Maioneza



Ingrediente:



conopida de marime medie (a mea a avut 500g)
maioneza (dintr-un galbenus de ou)
marar,
sare,

piper


Preparare:

Se fierbe conopida in apa cu sare, se scurge si se lasa la racit dupa care se zdrobeste (inainte se preseaza putin pt. a elimina o parte din apa acumulata in timpul fierberii) cu furculita si se amesteca cu maioneza, mararul, sarea si piper dupa gust.



Contorn Cartofi


Ingrediente:



cartofi patrunjel,
usturoi,
sare,
otet,
ulei masline
Preparare:


Cureti cartofii, ii tai cuburi si ii fierbi, dar nu prea tare, sa se macine. 

Cand s-au racit, adaugi patrunjelul taiat marunt, usturoiul pisat, ulei, sare si otet toate dupa gust. 

Se poate servi ca salata pt orice fel de preparat din carne.




Salata afumata

Ingrediente:


1 peste afumat, 
castraveti murati, 
smantana, 
sare, 
piper
Preparare:

Se da pielita de pe peste si se taie in bucatele, se taie castravetii murati in cubulete si se amesteca cu smantana. Se adauga sare, piper dupa gust.



Salata Berlineza




Ingrediente:

400 gr. carne de vita
3 cartofi
1 ceapa rosie
5 castraveti acri
1 ardei gras 

Sosul:
100 gr. maioneza
50 gr. ketchup
1 lingurita boia 
sare
piper

Preparare:


Carnea de vita se spala si se pune la fiert cu citeva boabe de piper, putina sare si doua frunze dafin. Dupa ce s-a racit bine se taie marunt cu cutitul. Cartofii se spala si se pun la fiert intregi. Dupa ce s-au racit se curata de coaja si se taie marunt cu cutitul. 
Ceapa rosie, ardeiul gras si catravetii deasemena se taie marunt cu cutitul. Se pun toate ingredientele intr-un castron si se toarna deasupra sosul format din maioneza, ketchup, sare, piper si boia. Se amesteca bine cu o lingura si se lasa la frigider pentru 30 de minute. 
Se decoreaza cu frunze de patrunjel sau frunze de salata verde. 
Sugestie: Se poate decora si cu oua fierte, taiate feliute sau rondele. 




Salata Bulgareasca




Ingrediente:


salata verde, 
ardei gras, 
morcov, 
rosii, 
oua fierte si cascaval
Preparare:
Se spala salata, apoi se taie marunt intr-un castron, ardeiul se taie rondele, morcovul se da pe razatoare, se taie o rosie in 4 buc, apoi adaugati si 2 oua taiate la fel ca si rosia.
La sfarsit radeti cascaval pe razatoare cat doriti dv si puneti deasupra salatei. 
O puteti condimenta cu: sare, ulei, otet si piper. 





Salata Cesar




Ingrediente:

1 salata
1 piept de pui, fript
3 felii de paine alba - 100g
1 catel de usturoi
1 lingurita mustar
1 lingura suc de lamaie
4-5 ansoa file
3 linguri de maioneza - 45ml
4 linguri de iaurt - 60 ml (fara grasime daca preferati) 
1/2 lingurita sos Worcestershire
parmezan
ulei de masline

Preparare:


Salata se spala si se taie fideluta. Se usuca bine de apa cu servete de hartie sau se „centrifugheaza”. Daca o lasati uda, sosul nu o sa se lipeasca de frunze. Intre timp se taie painea in cubulete de 7 milimetri. Crutoanele se pun intr-o tava si se intind uniform intr-un singur strat. Se dau in coptorul preincalzit, la foc mediu aproximativ 12 minute, pana incep sa se rumeneasca pe margini si devin crocante. Se stropesc cu ulei de masline. 

Intr-o cana suficient de mare, in care sa incapa dispozitivul cu lama de la mixer, adaugati ingredientele pentru sos: sucul de lamaie, usturoiul, ansoa, iaurtul, maioneza, mustarul, sosul Worcestershire. Se mixeaza pana obtineti un sos de consistenta smantanii. Daca este prea gros mai adaugati 1-2 lingurite de apa. 

Intr-un castron mare se pune salata, se adauga sosul si se amesteca pana se distribuie uniform pe toata salata. Deasupra se pun bucatile de pui, taiate cubulete, crutoanele si parmezan razuit mare.




Salata chinezeasca



Ingrediente:



1/2 varza, 
3 morcovi, 
2 castraveti, 
5-6 catei usturoi, 
3 linguri zahar, 
otet dupa gust, 
ardei rosu iute sau praf de chili (1/2 lingurita), 
piper
Preparare:
Se taie varza fideluta, morcovii si castravetii se dau pe razatoarea mare, usturoiul de toaca marunt (in nici un caz nu se zdrobeste in presa). 
Separat se prepara o marinata din otet (cca 1/2 pahar), zahar si praf de chili sau ardei rosu iute taiat feliute subtiri. 
Se amesteca bine pina cind se dizolva zaharul. Se toarna peste legume si se pune piper dupa gust. Nu se foloseste deloc sare, intrucit ii schimba total gustul. 




Salata combinata de iarna



Ingrediente:
1 kg. cartofi, 
300 gr. sfecla rosie, 
2 gogosari in otet, 
2 castraveciori, 
200 gr. fasole verde (din conserve), 
100 gr. morcovi, 
100 g telina, 
100 ml ulei, 
otet, 
sare 

Preparare:


Se fierb cartofii in coaja. Separat, in apa usor sarata, se fierb morcovii si telina si tot separat, sfecla rosie. 
Se taie toate legumele fierte in cuburi mici, se combina si se asezoneaza cu ulei, otet si sare.



Salata cu Cartofi si Ton

Ingrediente:

6 cartofi medii
3 oua
1 conserva ton in ulei de aprox 165 gr
3 cepe rosii
2 lg ulei masline
6 lg otet de mere
1-2 lg mustar
Lamaie
Preparare:


Facem un dressing din 2 lg ulei masline, 6 lg otet mere si 1 1/4 lg mustar. Dressingul il facem in functie de gust, mie imi place mai acriso. Facem dressingul cat fierb cartofii ca sa se patrunda uleiul, cu otetul si mustarul. Ceapa o taiem tot la inceput, peste ceapa taiata pestisor presaram sare ca sa lase apa si sa ii iasa iuteala. 
Curatam cartofii, ii taiem in bucati egale si ii fierbem. 
Fierbem ouale si le taiem rondele. 
Amestecam cartofii cu ouale, ceapa stoarsa si tonul cu grija sa nu sfaramam cartofii. Saram, piperam, adaugam si dressingul, amestecam si gata




Salata cu cascaval pane si carpaccio de ciuperci


Ingrediente:



Pentru cascaval pane: 
230gr cascaval, 
2 oua, 
pesmet, 
faina alba, 
sare, 
ulei pentru prajit.

Pentru carpaccio de ciuperci: 
4-5 ciuperci champignon, 
1 ceapa mica uscata, 
1 catel usturoi, 
1 lingurita busuioc sau cimbru, 
sare, 
zahar, 
otet (balsamic sau nu), 
ulei.

Legume: 
salate de mai multe feluri, 
rosii, 
ceapa verde, 
ridichi.

Preparare:

1. Cascavalul se taie cuburi si se dau pe rand faina alba, cele 2 oua battue cu putina sare, pesmet, iar ou si iar pesmet. Ideea este ca aceste cubulete sa fie foarte bine impachetate in ou si pesmet.
2. Cubuletele se dau la congelator aproximativ 1 ora (si mai mult, 2-3 ore).
3. Ciupercile se curata, se feliaza in felii nu prea subtiri si se usuca pe gratar sau pe in tigaie fara grasime.
4. Se spala legumele, se usuca salata, se feliaza rosiile si ridichile, se taie coditele de ceapa feliute subtiri. Se aseaza deja pe platou salata, felii de ridiche, ciupercile si feliutele de rosii.
5. Se incinge ulei in tigaie si se prajesc cubuletele de cascaval, la foc iute, foarte repede, atat cat sa se rumeneasca putin pesmetul. !!!Daca apar puncte albe la colturile cubuletelor, inseamna ca nu au fost bine tapetate cu oua si pesmet. Se scot pe servetele pentru a inlatura surplusul de ulei.
6. Se toaca ceapa foarte fin si se caleste in 2-3 linguri de ulei, se adauga usturoliul tocat fin, apoi condimentele, sarea, � lingurita zahar si 4-5 linguri otet. Lasati sa se inmoaie putin ceapa.
7. Cubuletele de cascaval se aseaza in mijloc, iar sosul de ceapa se toarna cu grija peste ciuperci.
8. Se presara coditele de ceapa verde peste rosii, se orneaza si daca mai este nevoie se srtopesc legumele cu putin ulei de masline.



Salata Cu Fructe De Mare

Ingrediente:

1 cocktail de fructe de mare congelat 250g
1 salata verde
2 oua
2 rosii
1 ardei gras
2 cepe verzi
2 catei de usturoi
ulei de masline,
otet balsamic,
sare,
piper

Preparare:

Se amesteca intr-un bol salata taiata cu fructele de mare peste care s-a presarat putin ulei de masline picant, ouale fierte, rosiile, ceapa si ardeiul gras, toate taiate in bucati, impreuna cu un sos facut din 3 linguri ulei de masline cu 2 linguri otet balsamic, 2 catei de usturoi pisati, sare si piper.



Salata cu Creveti




Ingrediente:


350 gr creveti congelati (daca gasiti,va recomand sa-i folositi pe cei proaspeti) ,
4 frunze de salata verde,
1 rosie,
cateva felii de castravete si de ardei kapia,
1 lamaie,
sare,
dressing vinaigrette.

Preparare:

Crevetii i-am decongelat intr-un vas cu apa, i-am spalat si i-am scurs bine, apoi i-am pus intr-un bol si am stors zeama de lamaie peste ei. i-am lasat in zeama de lamaie in frigider timp de 15 minute. 
Am pus pe foc o oala cu apa si putina sare, iar cand a inceput sa clocoteasca am adaugat crevetii. i-am fiert timp de 10 minute, i-am spalat si i-am scurs din nou. 
Salata verde am taiat-o si am asezat-o in farfurie, am adaugat rosia taiata bucati, castravetele, ardeiul si deasupra crevetii stropiti bine cu zeama de lamaie, plus un praf de sare.




Salata de Creveti cu Sos Cocktail

Ingrediente:

300 g de creveti roz 
1 lingura de mustar 
2 linguri de maioneza 
1 lingurita de paprika dulce 
2 linguri de kechup 
1-2 lingurite de coniac 
sare 

Optional putem adauga bucatele de avocado, albus de ou fiert, grapefruit taiat in bucatele.
Preparare:
Crevetii se fierb 3 minute in apa cu sare, se lasa la scurs. Intre timp amestecam maioneza, mustarul si kechup-ul, incorporam usurel coniacul ca sosul sa nu devina foarte lung, saram si adaugam paprica. 
Varsam sosul peste creveti, acoperim cu un film alimentar si dam la frigider. 
Servim.



Salata de Creveti-langostine

Ingrediente:

-250-300 creveti 
-1/2 salata
-2 rosii 
-2 oua fierte 
-6 bastonase de ardei verde 
-zeama de lamaie, sare piper dupa gust 
-3-4 lg de maioneza 
-ceapa verde (doar cozile de la ceapa) 
Preparare:
Sosul de maioneza: 
Bastonasele de ardei si ceapa verde se taie marunt, la care se adauga maioneza si piperul. Apoi amestecam cu restul ingredientelor. 
Pofta buna!



Salata de cruditati

Ingrediente:

morcovi 400 g 
telina 400 g 
mere 800 g 
oua 2 buc 
ulei 300 g 
lamaie 100 g 
mustar 20 g 
piper 
sare
Preparare:
Legumele si merele se spala si se curata. Morcovii si telina se dau pe razatoarea de parmezan, iar merele se taie bucati mici. Din galbenusuri, ulei, zeama de lamaie, piper si sare se prepara o maioneza care se amesteca cu mustarul, se subtiaza cu sifon, cat este necesar. Se amesteca legumele cu maioneza, se aranjeaza salata pe un platou si se decoreaza dupa dorinta.



Salata de cruditati - cu rosii

Ingrediente:

rosii 600 g 
castraveti verzi 1 kg 
ardei grasi 300 g 
ceapa 300 g 
marar 1 leg 
otet 50 ml 
ulei 50 g 
sare
Preparare:
Castravetii verzi se curata de coaja si se taie in felii subtiri. Ardeii se despica in doua, se curata de seminte si se taie tot in felii subtiri. Se adauga ceapa taiata pestisori, uleiul, otetul si sarea. Se amesteca totul si se aranjeaza salata pe un platou. Rosiile se taie felii si se asaza peste celelate legume si se presara pe deasupra cu marar tocat marunt.



Salata de cruditati cu maioneza

Ingrediente:

3-4 morcovi
o telina mai mare
maioneza din 2 oua
sare ,piper
o lamaie
un mar--facultativ
patrunjel verde
Preparare:
Se curata de coaja morcovii si telina,se spala bine, se dau pe razatoarea cu ochiuri mici,se pun in castron si se presara cu putina sare si zeama de la 1/2 lamaie. Dupa 15 minute se storc legumele de apa pe care o lasa si se amesteca cu maioneza facuta in casa din 2 oua.. Cine vrea poate adauga si un mar ras si stors. Se potriveste gustul de sare si piper, se mai adauga zeama de lamaie si de orneaza in castron cu frunze de patruinjel tocate marunt
Pofta buna!



Salata de cruditati cu stafide

Ingrediente:

morcovi 500 g 
varza dulce 800 g 
stafide 100 g 
ulei 50 g 
zahar 30 g 
otet 40 ml 
sare
Preparare:
Morcovii se curata si se dau pe razatoare, varza dulce se toaca marunt, iar stafidele se tin cateva ore in apa, apoi se taie in doua. Se amesteca morcovii cu varza si stafidele si se potriveste gustul cu zahar, sare, ulei si otet.



Salata de Dovlecei

Ingrediente:

3 dovlecei italieni 
zeama de la jumatate lamaie 
sare 
piper 
busuioc 
ulei de masline 
un ardei rosu iute(scoatem semintele)
Preparare:
Spalam dovleceii, ii taiem fasii foarte, foarte subtiri de-a lungul, punem busuiocul, ardeiul taiat marunt si fara seminte. 
Condimentam de sare, piper, punem zeama de lamaie si uleiul de masline. 
Amestecam usor cu mainile si va iesi o salata foarte delicioasa care merge foarte bine la peste.
 



Salata de Dovlecei II

Ingrediente:

3 dovlecei mici cu floare
1 lingura otet de mere
1-2 linguri ulei de masline
sare
piper
patrunjel verde
Preparare:
Alegi dovleceii mici cu floare, ii speli si ii pui 10 minute in apa clocotita si sarata. Lasi dovleceii intr-o strecuratoare si cand s a racit ii tai cubulete. Ii stropesti cu putin otet de mere si ulei de masline. 
Presari sare si piper dupa gust si patrunjel verde tocat marunt. Apoi dai salata la rece.



Salata de Dovlecei III

Ingrediente:

3-4 dovlecei,
2-3 rosii,
verdeata,
50g masline
Preparare:
Se aleg cativa dovlecei tineri, se curata de coaja si se taie rondele si se pun la fiert cu putina sare. Dupa ce au fiert se aseaza rondelele pe un paltou si se orneaza cu rosii, verdeata taiata marunt si masline. Se adauga ulei si sare dupa gust.



Salata de Fasole Boabe

Ingrediente:

2 cani fasole uscata
200 g masline
o ceapa
frunze patrunjel verde
ulei de masline
otet balsamic
vegeta
piper
foi de dafin
usturoi
Preparare:
Fasolea dupa ce a fost spalata si pusa la inmuiat de cu seara, se pune la fiert cu o frunza de dafin, vegeta, piper si usturoi. 
Dupa ce e fiarta bine se scurge de apa si se rastoarna peste urmatoarea compozitie:

Ceapa taiata solzisori, data cu putina sare si ulei de masline. 
Se adauga apoi si maslinele, se amesteca bine si se potriveste gustul de sare, piper, otet si usturoi. La sfarsit se adauga patrunjelul verde tocat.




Salata de Fasole Boabe cu Piept de Pui

Ingrediente:

- 250 g fasole boabe fiarta,
- 400 g piept de pui afumat,
- 250 g fasole pastai fiarta,
- 10 fire de ceapa verde,
- 400 g rosii,
- 2 linguri zeama de lamaie,
- 2 linguri zeama de grepfrut,
- 1/2 lingurita zahar,
- frunze verzi de telina,
- 4 linguri ulei,
- sare,
- piper.
Preparare:
Se taie pieptul de pui afumat feliute subtiri, si se pun intr-un castron. Boabele si pastaile de fasole fierte se pun peste carne. Se curata ceapa verde se spala si se taie inele de 3-4 cm, care se pun in castron impreuna cu rosiile spalate si taiate felii. Se pune si telina tocata marunt, Uleiul, zeama de lamaie si de grepfrut, zaharul, sarea si piperul (mai mult) se bat intr-un castronel, cu un tel, pana se obtine un sos vinegret omogen.

Acesta se toarna peste componentele din castron si totul se omogenizeaza. Salata se lasa minimum 15 minute, ca sa se patrunda gusturile, dupa care se poate servi.
 



Salata de Fasole Rosie

Ingrediente:

* 1 conserva fasole rosie
* 1 ardei capia/gogosar
* masline fara samburi
* 2 fire ceapa verde
* 1 legatura patrunjel
* 1/2 lamaie
* 2 lingurite de ulei
* sare, piper si boia
Preparare:
Desfacem conserva de fasole, scurgem apa, clatim bine boabele si lasam sa se scurga intr-o sita. Intre timp curatam ardeiul si il taiem bucatele, spalam si tocam patrunjelul si ceapa. Intr-un vas amestecam fasolea rosie cu ardeiul capia, patrunjel, ceapa, maslinele; condimentam cu sare, piper si boia si adaugam zeama de lamaie. Salata este gata! 



Salata de fructe

Ingrediente:

1 pepene galben 
o piersica 
4-5 prune dulci 
strugure rosu si alb 
frisca 
ciocolata pentru fulgi 
1 pliculet de zahar vanilat 
coniac sau rom dupa gust
Preparare:
Pepenele taiat in doua curatat de seminte tine loc de cupa... celelalte fructe tocate in cubulete sau felii le punem in cupa de pepene presaram zaharul vanilat peste fructe stropim dupa gust cu coniac si/sau rom ornam cu frisca si fulgisori de ciocolata si lasam la rece o ora. 



Salata de Fructe 2d3c

Ingrediente:


Reteta pt 13 porti

ananas din conserva
banane 2 buc. 
caise 3 buc
capsuni mici 1/2 kg
cirese 1/2 kg
grapefuit 5 felii
kiwi 5 buc
mere 3 buc
piersici 3 buc
stafide in lapte si rom
frisca
stiks rolo
arome: rom, menta, vanilie

Preparare:

Amestecati fructele intr-un castron si presarati mai multe stafide. 

Puneti salata in cupe sau boluri. Puneti frisca in mijloc si decorati cu capsuni. De langa capsuna din mijloc sa iasa doua frunze de menta. 

Stiks-urile rolo puneti le pe margine usor desfacute dar la baza unite.
 



Salata de Fructe II

Ingrediente:

1 pepene galben 
3-6 linguri de zahar pudra (depinde de gust) 
pere din compot 
piersici din compot 
esenta de rom dupa gust 
cirese,
cranberry uscate 
cirese crude (daca aveti la congelator) 
menta proaspata (dupa preferinta)
Preparare:
Pepenele se curata de coaja si de seminte, se feliaza dupa care se taie cubulete. Se aseaza in vas mai mare, se adauga peste el, fructe din compot care au fost taiate in felii mai subtiri, se aseaza fructele uscate si cele din congelator, se presara zaharul praf deasupra. 

Se stropeste din belsug cu rom si se presara frunzele de menta pe care in prealabil le-ati spalat si tocat. 

Se amesteca bine, sa se uniformizeze, apoi se lasa cateva ore la frigider sa lase zeama si fructele uscate sa se inmoaie. 

Se serveste rece de tot in pahare de compot decorat cu frunze de menta, eventual cu un betisor de scortisoara.



Salata de Fructe III

Ingrediente:

orice combinatie de fructe proaspete sau din compot,
cateva linguri de cognac,
frisca batuta,
indulcita.
Preparare:
Fructele se taie cubulete de dimensiuni asemanatoare. 
Se stropeste cu cognac si se amesteca. 
Pastrati la rece pana in momentul servirii.



Salata de Fructe VII

Ingrediente:

1 grapefruit mai mare
1/4 mar
1 clementina
2 felii de pomelo
1 banana
1 esenta de rom.

Preparare:

Am taiat grapefruitul in 2 apoi am stors tot sucul din el si cu ajutorul unui cutitas am dat pielita ramasa la o parte. Am spalat bine cele doua jumatati si le-am lasat la scurs. 
Intre timp am taiat toate fructele in bucatele mici si le-am amestecat cu romul. 
Am umplut jumatatile de grapefruit cu fructele cubulete si gata salatica.



Salata De Ciuperci

Ingrediente:

150g piept de pui
150g gogosar in otet, taiat julien
150g ciuperci conserva
100ml maioneza
piper
sare
Preparare:
se amesteca toate ingredientele. 
se condimenteaza dupa gust.