DESERT


"Bomboane" Foitate cu Umplutura de Nuca


Ingrediente:

-aproximativ 600 g faina
-200 g untura sau unt,
la temperatura camerei
-400 ml smantana
-150 g unt
-4 oua
-4 linguri zahar
-aproximativ 200 g nuca prajita si macinata
-esenta de vanilie
-1 praf de sare
-zahar pudra (vanilat)

Preparare:

Mixati bine untura si smantana. Adaugati galbenusurile, vanilia si treptat, faina cernuta. Framantati un aluat ce nu se leaga de maini (la nevoie adaugati inca putina faina). Impartiti in 6 bucati, intindeti fiecare parte in foaie si ungeti cu unt topit si racit. 

Rulati pe latura lunga, iar sulurile obtinute, inveliti-le in folie alimentara si dati la rece pana a doua zi. Scoateti pe rand cate un sul, taiati-l in rondele de aproximativ 1- 1, 5 cm grosime. Dati-i fiecareia o forma rotunda (merge foarte bine prin apasare cu degetele) si puneti la mijloc cate 1 lingurita din umplutura.

Acoperiti-o cu aluatul adus din doua parti laterale, ridicand marginile spre mijloc, apoi rasuciti capetele ramase libere (ca ambalajul unei bomboane). Asezati-le distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dati la cuptorul preancalzit, la foc potrivit, pentru 10- 15 min sau pana ce sunt coapte si incep sa se aureasca frumos. 

Scoateti imediat din tava si asa fierbinti, tavaliti-le prin zahar pudra (vanilat). Procedati identic cu toate sulurile. 

Umplutura: 
Bateti bine albusurile cu un praf de sare, adaugati treptat zaharul si mixati pana devine o spuma lucioasa. Inglobati cu grija nuca macinata.


6 Componente 2 Deserturi

Ingrediente:

Un blat de tort (chec, brownies etc) 
1 budinca de vanilie (sau ce va place in functie de blatul pe care il aveti) 
capsuni (alte fructe dupa preferinte) 
zahar (dupa indicatiile de pe cutia de budinca) 
oua (dupa indicatiile de la cutia de budinca) 
lapte (dupa indicatiile de pe cutie de budinca)

Preparare:

Deci se poate folosi un blat mai vechi sau se poate face unul nou, conditia este sa se coaca in forma rotunda (sau de chek) ca sa fie blatul mai inalt. Se poate folosi chek simplu sau doar un blat simplu, dupa cum va este dorinta. Al meu a fost o jumatate de blat ramas. 

Am taiat capac, am scobit cu ajutorul unui cutit mijlocul blatului, in asa fel ca sa ramana marginile si fundul intregi. Resturile cazute le-am pus intr-o farfurie si le-am pus deoparte. 

Am fiert budinca (dupa instructiouni, dar am pus ceva mai putin lapte decat trebuia ca sa aibe o consistenta mai inchegata). Am spalat si taiat capsunile si apoi am trecut la asamblarea prajiturii.

In scobitura blatului am pus niste capsuni taiate, deasupra niste budinca calda si din nou capsuni, am apasat putin sa se aseze bine crema si capsunile si am mai adaugat putina crema de budinca, am uns putin de tot marginile de sus a blatului ca sa se poate lipi bine capacul cand l-am atasat. Dupa asamblarea prajiturii am trecut la asamblarea celui de al doilea desert. 

Am luat pahare mai mari si am aranjat in ele capsuni, resturi de blat de brownies (cazaturile puse deoparte) budinca, din nou capsuni, brownies, budinca si tot asa in straturi neuniforme, pana am terminat toate componentele. 
Am dat la rece pentru cateva ore si, seara am servit desertul.


Acoperis de casa

Ingrediente:
250 gr zahar
50 gr untura
600 gr faina
3 linguri miere de albina topita
4 linguri de lapte
2 oua
1 praf de copt
cacaua

Crema

4 budinci
1,5 l lapte
250 gr zahar
250 gr ram
a

Preparare:

Faina , untura si zaharul se amesteca si se adauga ouale, laptele, praful de copt stins cu zeama de lamaie, si cele 3 linguri de miere de albina topite.
Totul se amesteca bine pana se omogenizeaza. Coca astfel obtinuta se imparte in 2 bucati.

Dintr-o bucata coacem doua foi pe dosul tavii . Fiecare foaie se imparte inca pe tava in 3 fasii astfel incat partea de mijloc sa fie mai lata(spun pe tava si cat timp e fierbinte deoarece fiind cu miere se intareste si apoi se rupe cand taiati).

Cealalta bucata ramasa o amestecam cu cacaua (cca 3 linguri), si se coc 12 bastonase lungi cat tava pe care am copt foile.

Crema se face in fel urmator:

Se amesteca 4 budinci cu 250 gr zahar si 1,5 l lapte si il fierbem pana se ingroase. Il lasam la racit si apoi adugam in el 250 gr rama cu care il amestecam bine sa se omogenizeze. (eu fac de obicei 2 culori de budinca si atuni impart in doua cantitatea de zahar, lapte si rama).

Trecem la umplerea foilor :

Pe o tava punem o fasie lata taiata din foaie , peste ea punem crema si apoi 3 bastonase . Se acopera bastonasele din nou cu crema si se mai pun deasupra inca 2 bastonase in asa fel incat sa fie puse intre spatiile dintre doua bastonase de dedesubt. Acoperim din nou cu crema si punem la mijloc ultimul bastonas pe care il acoperim iar cu crema . Acum urmeaza sa punem fasiile mai inguste sub forma de acoperis la ce am umplut.

Procedam la fel si cu cealalta foaie. obtinem astfel 2 acoperisuri pe care il acoperim cu glazura de ciocolata si il servim dupa ce glazura s-a prins.



Acrisoara Dulce

Ingrediente:

blat:
8 oua
8 linguri faina
8 linguri apa
8 linguri zahar
coaja unei lamai

crema de mere:
5 mere mari
100 g zahar
sucul de la doua lamai
50 ml suc mere
40 g amidon
80 g unt

crema vanilie:
un plic praf de budinca vanilie
400 ml lapte
3 linguri zahar

Sirop 1:
cojile celor 5 mere
sucul unei lamai
2 plicuri zahar vanilat
50 ml apa

Sirop 2:
200 g visine
80 ml apa
sucul unei lamai

Preparare:


Preparare blat: 

Se bat albusele spuma tare impreuna cu apa. Se adauga zaharul si se continua batutul pana cand se intaresc. Se adauga cate un galbenus, pe rand, coaja de lamaie si la sfarsit, faina. 

Intr-o tava cu hartie cerata se toarna amestecul rezultat. Se coace 35 minute in cuptorul incalzit la 180 grade Celsius. Cand e gata, se desprinde hartia cerata si se taie in doua pe orizontala. 

Pentru siropul 1 se fierb 10 minute cojile merelor cu apa. Se ia de pe foc si se adauga sucul lamaii si zaharul vaniat. 

Pentru siropul 2 se fierb 5 minute visinele in apa si suc de lamaie. Se strecoara, iar visinele se vor folosi la decor. 

Crema de mere se prepara punand untul intr-un vas pe foc mic. Cand e topit, se pune zaharul si se asteapta pana se dizolva. Se pun si merele rase (vasul e inca pe foc) si se fierb 7 minute. Amidonul se dizolva in sucul de mere si lamaie si se adauga la amestecul care fierbe. 1 minut se mai lasa pe foc, sa clocoteasca pe foc micut. 

Pentru crema de vanilie se prepara budinca dupa instructiunile de pe plic. 

Finalizarea: Prima parte din blat se insiropeaza cu siropul 1. Se pune crema calduta de mere dupa care se aseaza cealalta parte a blatului si se insiropeaza cu siropul 2, apoi se niveleaza budinca de vanilie calda. 

Se orneaza cu visine.


Alb si Negru (Bianco E Nero) / Eclere


Ingrediente:

gogosele de ecler rotunde (cumparate) frisca 
crema de ciocolata (nutella, ciocolata topita) pt cca 15 eclere 
65 gr faina 00,
50 gr unt,
1/2 lingura rasa de zahar tos,
2 oua mici,
sare
125 ml apa

Preparare:


Se pune la fiert apa cu untul, cind apa fìerbe si untul s-a topit se adauga faina si zaharul. Se ameseca bine cu lingura de lemn sau cu telul in forma de para. Totul pe foc mic de tot. Se da cratita de pe foc si se adauga primul ou, se amesteca bine si abia cind oul s-a incorporat perfect in aluat se adauga al doilea ou. Se amesteca bine. 

In acest timp se incalzeste cuptorul si se pregateste tava (se pune hirtie de copt sau se unge cu unt/margarina si se presara cu faina). Aluatul obtinut se pune cu lingurita pe tava din loc in loc, pt ca eclerele vor creste. Sau se pune intr-i punga de plastic care se taie la un colt si se toarna pe tava... sau folositi sacul de patiserie... eu am pus cu lingurita... mai cu seama ca am facut numai jumatate de cantitate. 

Jumatate din cantitatea de frisca se amesteca cu crema de ciocolata. 

Eclerele trebuie coapte (la 210 C). In primele 15-20 min nu se deschide usa cuptorului, apoi se lasa focul mai mic si se coc pina vor fi aurii, si racite se cresteaza si se umplu cu frisca. Apoi se tavalesc sau se minjesc cu crema. 

Se aseaza pe farfurie, de preferat sub forma de piramida (eu am facut putine si nu aveam din ce sa fac piramida), se stropesc cu ciocolata topita pt decor (eu nu!) .



Alba ca zapada

Ingrediente:

Aluat: 
2 oua, 
9 linguri zahar, 
9 linguri lapte, 
9 linguri ulei, 
3 pliculete zahar vanilat, 
sare, 
1 lingurita amoniac, 
faina cat cuprinde; 

Crema:
o cana lapte fiert, 
6 linguri faina, 
1 1/2 cana de zahar, 
1 pachet margarina

Preparare:


Ingredientele pentru aluat se dau toate intr-un clocot. Dupa ce se raceste se adauga ouale 
Se adauga faina cat cuprinde, pana se formeaza un aluat ca de paine . 

Coca se imparte in patru si se coace pe fundul tavii la 175 grade. 
Pentru crema: o cana de lapte se bate cu 6 linguri faina, dupa care se pune in laptele fiert, se adauga 1 1/2 cana de zahar. Se da jos de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se amesteca apoi crema racita cu pachetul de margarina.Se adauga esenta de rom sau ce esente doriti. 

Se umple foile. 

Deasupra am glazurat cu ciocolata alba si ciocolata cu lapte topita la micounde. 

Se lasa sa stea o zi, se seveste a doua zi. 


Aluat Fraged cu Mar sau cu Branza Proaspata


Ingrediente:

o esenta de rom 
10 linguri de ulei 
10 linguri de zahar
10 linguri de lapte 
un ou 
o lingurita de bicarbonat de sodiu
stins cu zeama de lamaie 
1/2 kg mere acrisoare care se dau prin razatoare 
si faina cat cuprinde (aluatul trebuie sa iasa mai nartos)

Preparare:

Impartim aluatul in doua si cu facaletul se intinde o foaie groasa de 1 cm, se pune marul ras sau branza proaspata cand e cazul. 

Cu a doua bucata se procedeaza la fel, se pun la cuptor pana se rumeneste, iar dupa aceea se scoate si se presara cu zahar pudra si se serveste rece. In marul ras se pune zahar dupa gust.



Alvita cu Napolitane


Ingrediente:

2 cani zahar,
2 cani nuci,
125 gr unt,
2 oua 

Se caramelizeaza zaharul se pune untul si se ia oala de pe foc,
se adauga nucile si la urma ouale amestecand foarte repede. 

Aceasta compozitie ajunge la 2 foi de napolitane. 

3 albusuri,
175 gr miere,
250 gr nuci,
un pic de sare

Preparare:

Se freaca toate ingredientele cam 10-15 min cu mixerul (mai putin nucile) si apoi la aburi se coace tot cam 30-40 min amestecand mai mereu. 

Am facut compozitia si am pus peste napolitane. 


Amandine

Ingrediente:

Blat: 
13 oua 
13 lg zahar 
11 lg faina 
4 lg cacao 
esenta vanilie 

Crema: 
6 oua 
600g zahar 
6 lg apa 
3 pac margarina rama 
100 g cacao 
2 fiole esenta de rom 

Glazura: 
500g fondant de cacao 

Sirop (1l) 
l-am facut dupa gust numai ca o parte din zahar trebuie caramelizat sa capete o culoare frumoasa si am adaugat esenta de rom.

Preparare:

Blat :
1. se separa ouale si se bat albusurile cu 8 lg de zahar si galb.cu 5lg zahar plus esenta,se amesteca , 
2. se cerne faina impreuna cu cacao peste compozitie si se toarna in tava(35/33)tapetata cu hartie,se coace la foc potrivit. 

Crema:
se fierbe ouale cu zaharul si apa pana la proba de fir se adauga cacao se lasa sa se raceasca un pic apoi se adauga margarina taiata cubulete batandu-se cu mixerul la viteza mare.

La sfarsit se adauga esenta 


Glazura:
l-am topit la baien marine am adaugat in el un pic de esenta de rom 

Sirop(1l): 
l-am facut dupa gust numai ca o parte din zahar trebuie caramelizat sa capete o culoare frumoasa si am adaugat esenta de rom 

Asamblare:
am taiat blatul in doua l-am insiropat apoi am adaugat un strat de crema cam de 13 mm, am pus a doua foaie pe care am insiropat-o. Am dat la rece 4 ore. Dupa aceia am portionat fiecare avand cam 6/6cm. Am trecut fiecare prajitura prin fondantul topit (cald) deasupra am facut cate o avelina din crema.
 



Angel Food Cake

Ingrediente:

12 albusuri 
1 si 1/2 lingurita de intaritor de albus (cream of tartar) 
1/4 lingurita sare 
140 g faina de cake 
120 g zahar 
120 g zahar (inca o data, nu e greseala) 
1 si 1/2 lingurita esenta de vanilie (eu am pus lamaie) 
1/2 lingurita esenta de migdale

Preparare:


Faina cu 120 g zahar se amesteca si se pune deoparte. 

Albusurile se bat spuma, se adauga intaritorul si sarea si se bat in continuare, apoi se adauga pe rand, incet, in timp ce se bate albusul, restul de 120 g zahar. Cand albusul este tare (bezea) se adauga esentele necesare si se mai bate cateva secunde dupa care se scoate de la robot. Se cerne amestecul de faina cu zahar peste spuma de albusuri si se incorporeaza cu grija, amestecand cu o lingura de lemn de sus in jos, prin rasturnare. 

Se ia forma de cake cu fund detasabil (neaparat sa aibe tub la mijloc) si se pune in ea (nu se unge, nu se faineaza) albusul batut. 

Se pune la cuptorul neincalzit. Se da drumul la cuptor la temperatura mica si se coace pana prinde o culoare usor aurie. 

Intre timp se pregateste o sticla (asta daca nu aveti un vas de copt cu urechiuse asa ca al meu). Se scoate vasul din cuptor si se intoarce cu fundul in sus, tubul din mijlocul formei de copt trebuie sa se sprijine pe gatul sticlei (sau pe urechiuse. . . a se vedea pozele). Se lasa asa pana la racire (in felul asta blatul ramane extra pufos). 

Rece, se intoarce, se introduce lama unui cutit ascutit intre blat si tava si se dezlipeste blatul de peretii tavii. Se pune pe un platou, se serveste cu fructe proaspete si inghetata, sirop de fructe si frisca, ma rog, dupa cum va este placul si pofta. 

PS. Daca nu aveti forma cu fundul detasabil, atunci folositi o forma cu pereti drepti, dar cu tub la mijloc si pe fundul tavii puneti hartie de copt, in asa fel ca sa se acopere perfect fundul vasului (asta pentru o usoara desprindere a blatului) 


Animale Din Fondant - Girafa


Ingrediente:


3 bile de fondant galben 
1 bila micuta de fondant maro deschis
Preparare:

Cele trei bile galbene vor fi, doua din ele mai mari una cam de marimea unei nuci, una un pic mai mica, iar a treia va avea marime a trei boabe de piper unite. 

Se ia bucata mijlocie de fondant, se face un sul de aprox. 1,5 cm lung. Se apasa putin pe mijloc, apoi una din parti se va turti ceva mai mult (adica va fi mai subtire decat partea cealalta cam cu vreo 3-4 mm (vezi poza). Cu coada pensulei se vor face patru gauri in sulul asta (doua in partea mai inalta si 2 in partea mai joasa, a se veda poza). 

Din bila micuta, se intinde putin, se decupeaza 2 triunghiuri mici care se vor lipi pe partea superioara a sulului (capului), lasand o distanta destul de mica intre ele. Astea vor fi urechile girafei. In locul dintre urechi se vor lipi doua cornite mici din fondant maro deschis (forma lor va fi asemanatoare cuisoarelor). Sub cele 2 gauri facute in capul girefei (partea mai subtire) se va decupa cu varful ascutit al unui cutit, gura girafei. 

Apoi se ia a doua bila mare de fondant si se va modela intre palme pana nu va avea incretituri pe ea. Se va da forma unei lacrimi, apoi se va pune pa masa de lucru cu partea mai mare in jos si se apasa putin ca sa ii formam o baza. In partea mai prelungita a acestei lacrimi se va infige o scobitoare (sau jumate) se va unge cu apa in prejurul ei si se va infige capul girafei (pentru siguranta). 

Ultima operatie este cea de lipire a petelor pe girafa. Din bila de fondant maro deschis, se iau bilute mici de tot, care se vor turti intre degete si se vor lipi cu apa pe corpul (postamentul) girafei (dupa cum credeti de cuviinta).




Animale Din Fondant - Leu 

Ingrediente:

presa de usturoi,
fondant maro inchis 
fondant maro deschis
Preparare:
Se face o bila din fondant maro deschis (marimea unei nuci). Pe ea se lipesc labele (vezi poza). Apoi se ia o alta bucata de fondant maro deschis, se face inca o bila pe care o turtim putin intre degete, apoi se mai decupeaza doua buline (cu degetarul). 
Capul (bila turtita putin) se lipeste de corpul leului (se foloseste o scobitoare infipta in corp si se umezeste inprejurul ei). Cele doua buline se lipesc pe capul leului, una linga alta si se fac in ele niste gaurel cu coada pensulei (sau cu o scobitoare). 
Cu putin fondant negru se fac ochii si nasul (a se vedea poza). In spatele corpului se ataseaza un sul de fondant lung si subtire (este coada leului). 
Acuma se ia fondantul maro inchis, se pune in presa de usturoi si se preseaza. Cand incep sa iasa carnaciorii de fondant se taie cu u cutit tto cate putin si pe masura ce taiem, lipim cu apa de jur imprejurul capului carnaciorii astia. Asa vom forma coama si vom pune si un ciuf la capatul cozii leului



Animale Din Fondant - Maimuta

Ingrediente:

3 bile de fondant culori diferite (a se vedea poza) 
sucitor mic 
pensula 
vas cu apa 
cutit cu varf ascutit 
forma de inima (marime mica) 
varf pentru decorat (unul metalic de preferinta)

Preparare:

Se fac trei bile de fondant, fiecare de alta culoare. Una maro inchis (marime aprox cat o nuca), o biluta maro deschis (marime maslina), biluta alba (marime 2 boabe de piper). Din bila maro inchis se pune putin deoparte pentru urechi in inca ceva maruntisuri. 
Bila maro se modeleaza in palme pana nu mai are incretituri pe ea, apoi se turteste putin intre degete. Se pune deoparte. 
Se ia apoi bila maro deschis, se intinde cu sucitorul (2 mm grosime) si se decupeaza cu forma de inima 1 bucata (cu un cutit se taie partea ascutita a inimii si ramane doar partea de sus a ei). Resturile de fondant se tin intr-o punga de plastic pentru a preveni uscarea. 
Se ia capul maimutei (partea turtita maro inchis) si se lipeste jumatatea de inima pe el, folosind pensula umeda pentru a umezi fondantul. Din restul de fondant maro deschis se face un sul care se turteste sub o forma ovala si se lipeste (cu apa) pe capul maimutei (sub jumatatea de inima deja lipita). Apoi, cu coada pensulei, se fac doua gauri in fondant. Ele vor fi nasul maimutei. Cu varful ascutit al unui cutit se va taia gura maimutei (sub cele doua gauri), dupa care cu ajutorul cutitului sau a unei crosete se vor departa cele doua buze ale maimutei (asta pentru a-i da aspectul vesel). 
Se ia apoi fondant alb, se intinde, se decupeaza cu varful de decorat (partea mica a lui). Daca nu aveti varful asta nu e nici o problema. Se poate lua 2 bucatele mici detot, de marime egala, din fondantul alb si se turtesc intre degete. Ele vor fi ochii maimutei (se lipesc peste fondantul maro deschis in forma de inima). 
Din fondantul pus deoparte la inceput, se iau 2 bilute, marime egala, se turtesc intre degete sub forma de lacrima, pe el se lipeste (pe fiecare) cate o bulina maro deschis. Se modeleaza ca un semicerc si cu ajutorul pensulei inmuiate in apa se lipesc pe lateralele capului. Sa nu faceti ca mine si sa le lipiti spre varful capului, in felul asta o sa aveti un cap de maimute cu aspect de caine. 
Apoi cu o scobitoare se ia putina culoare neagra (colorant alimentar negru) si se face cate un punct negru pe albul ochilor. Din fondant maro se iau 2 bilute mici de tot si se fac 2 carnaciori mici cu capetele mai ascutite si care se lipesc deasupra ochilor, ele vor fi sprancenele (se vor lasa mai groase). 
Acuma este gata capul. Daca se infige o scobitoare in partea de jos a capului, se poate infige in burete (ampora etc. ) si se lasa la uscat. Se pot pastra figurinele din fondant luni de zile. Ele sunt folosite cu mare succes la decorat torturi (se lipesc pe laterale) sau se infig in aveline (moturi de crema) pe suprafata torturilor sau a muffins-urilor. Sunt de un real succes la petreceri pentru copii. 
Pentru cine vrea sa aibe o maimuta 3D se continua modelarea. Se face o bile din fondant maro inchis (culoarea ca si capul maimutei), care se rotunjeste intre palmi pana nu mai are pe ea nici o incretitura. 
Pe ea se lipesc, in partea de jos picioarele care se fac in felul urmator: 2 bucati mici de fondant se ruleaza in forma de carnaciori, o parte a carnaciorului se turteste intre degete pt. a-l face plat, iar partea cealalta se apasa cu degetul (se da forma de cap de pioneza) si apoi pe ea se lipeste o bulina de fondant maro deschis. Astea 2 bucati vor fi labele (picioarele maimutei). 
Apoi se iau alte 2 bucati de fondant, se fac alti 2 carnaciori, de data asta ceva mai lungi (astea vor fi bratele). Ele se turtesc la ambele capete. Unul din capete se va lipi pe corpul maimutei deasupra piciorului si partea cealalta se va cresta (nu de tot) cu o scobitoare pentru a da forma degetelor. Bratele se vor pozitiona pe corp dupa preferinta fiecaruia. Inaintea de a lipi bratele se lipeste o bulina maro deschis pe burta maimutei si ea se va gauri in dreptul ombilicului. Abia dupa asta se vor pozitiona bratele. In spate se va lipi coada care se va face tot din fondant maro inchis. 
Daca vreti in mana maimutei se poate pune o banana (un carnacior de fondant de culoare galbena, ascutit la capete si la unul din ele se va cresta in trei si se vor incovoia putin spre exterior cele trei capete mici rezultate). Pentru asamblare se va pune o jumatate de scobitoare in corpul maimutei, se va da cu apa pe langa ea si se va atsa apoi capul maimutei deasupra. Se pune scobitoarea pentru ca sa avem o mai multa siguranta (capul este greu si in felul asta se va lipi mai bine pe corp si nu avem surpriza de a-l vedea cazul cand este lumea mai draga). 



Animale Din Fondant- Elefantul

Ingrediente:

7 bile fondant gri dintre care 4 marime mica (1/2 maslina) 
2 marime mijlocie (maslina) 
1 marime mare (nuca)
Preparare:
Se ia bucata de fondant mai mare, se niveleaza intre palmi pana nu mai are incretituri pe ea. Se iau apoi cele 4 bucatele mai mici, se fac pe rand carnaciori mici care se turtesc la un capat (se fac plate) si la celalalt capat se da forma capului unei pioneze. Se lipesc pe lateralele bilei mari, doua jos si 2 deasupra celor de jos. Astea sant picioarele elefantelului. 
Din cele doua bile mijlocii se ia una, se modeleaza in forma de lacrima, partea mai ascutita se face mai lunga si ceva mai subtire (ea va fi trompa). Se apasa varful trompei sa il facem putin bont si il ridicam in sus putin. Sub trompa (dupa ce este ridicata) cu varful ascutit al unui cutit se taie gura elefantului si cu o andrea se deschid buzele pentr a-i da elefantului o figura vesela. 
Apoi se pune o scobitoare sau jumate din ea in corpul elefantului si se unge cu apa imprejurul ei, apoi se infige in scobitoare capul animalului si se apasa putin sa faca aderenta cele doua parti. Se asambleaza in felul asta pentru a preveni caderea capului. In felul asta avem siguranta deplina. 
Apoi se ia cealalta bucata de fondant ramasa, se intinde si cu ajutorul unui degetar sau al unui varf de ornat (metalic) se decupeaza 2 buline. Ele vor fi urechile elefantului. Din cele 2 buline se va decupa un sfert in asa fel ca sa avem un semicerc mai maricel (taietura sa fie rotunjita ca sa poate culca perfect pe rotundul capului). Se vor lipi cu ajutorul apei pe lateralele capului. 
Cu o scobitoare inmuiata in culoare alimentara neagra se vor face doua puncte negre in dreptul ochilor. 



Aplete

Ingrediente:

13 linguri de faina
1/3 pahare de zahar 
2 oua
1 lingurita de scortisoara
zahar vanilat pudra
1 pliculet de drojdie (dr. oetker)
1/2 cana de apa
4 mere medii 
100 g nuci
1/8 pachet de unt (un sfert taiat in doua
Preparare:
Se spala merele, dupa care se sterg de apa si se rad. Se pun intr-un ceaun (cu tot cu zeama) mic si cu o amestecare continua se calesc timp de 3 minute. In timpul calirii se pune o lingurita de scortisoara si putina menta. Se lasa sa se raceasca si in timpul acesta se face aluatul.
Aluat:
10 linguri de faina se pun intr-un castron, apoi pe rand drojdia, cele 2 oua, zaharul si la sfarsit apa. Dupa consistenta, se pune si restul fainei. Se lasa 15 minute sa se odihneasca si apoi incepeti sa faceti niste rulouri cu mainile tapetate cu faina, fiindca este foarte lipicioasa. 
Apoi, puteti pune nuca, stafide, esenta de rom (cate o picatura pe rulou), iar dupa aceea, daca v-a mai ramas mar ras, puneti in proportii egale, peste rulouri, marul ramas. Se lasa la cuptor timp de 20-30 de minute la foc mediu.



Aricei de Ciocolata

Ingrediente:

o felie blat de tort 
nuca macinata
50 grame de unt
biscuiti dati pe razatoare
o lingura ciocolata topita
esenta de rom
cateva stafide
ciocolata topita pentru ornat (finetti)
fulgi de ciocolata
Preparare:
Blatul ii faramitam, il amestecam cu untul, nuca, biscuiti si esenta de rom, framantam bine bine. Compozitia trebuie sa fie destul de consistenta, sa poata fi modelata. Formam ariciei, ii dam prin ciocolata si prin fulgisori, adaugam si doi ochi (margelute comestibile) si ii lasama la frigider sa sa intareasca. 
Sunt super super haiosi! ! !



Aroma Verii

Ingrediente:

Stratul 1:
10 oua
2 plicuri zahar vanilat
14 linguri zahar praf
6 linguri cu varf de cacao
100 ml apa rece
3 plicuri gelatina fina

Stratul 2:
900 ml smantana
12 linguri zahar praf
2 plicuri gelatina fina
100 ml apa rece
400 g capsuni (sau alte fructe feliate)

Preparare:

Stratul 1 :
Cele 5 oua impreuna cu 7 linguri zahar praf si 1 plic zahar vanilat cu ajutorul mixerului il mixam timp de 1 minut la viteza mare. Adaugam 3 linguri de cacao si continuam sa mixam inca cateva secunde pana cacaoa se incorporeaza bine si nu raman cocoloase. In 50 ml apa punem 1 1/2 plic de gelatina, il lasam sa stea 2 minute, apoi il incalzim usor pana acesta se dizolva. Gelatina astfel preparata se toarna la amestecul de mai sus, se mixeaza pret de cateva secunde si se toarna intr-o forma de cozonac (chec, sau chiar si forma rotunda) captusita cu folie si se lasa la rece la inchegat(trebuie sa lasati la rece pana nu se prinde de deget compozitia, ea devine ca o gelatina). Cand este inchegat bine ne apucam de stratul 2. 
Stratul 2:
900 ml smantana se amesteca cu 12 linguri zahar praf si adaugam celalte 2 plicuri de gelatina preparata ca la stratul 1. La acest strat adaugam si felii de capsuni (putem adauga si alte fructe de sezon). Turnam jumate din compozite intr-o forma de chec si cealalta jumatate in cealalta forma si dam din nou la rece formele pana se incheaga si acesta. 
Stratul 3 :
Celelalte 5 oua impreuna cu 7 linguri zahar praf si 1 plic zahar vanilat cu ajutorul mixerului il mixam timp de 1 minut la viteza mare. Adaugam 3 linguri de cacao si continuam sa mixam inca cateva secunde pana cacaoa se incorporeaza bine si nu raman cocoloase. In 50 ml apa punem 1 1/2 plic de gelatina, il lasam sa stea 2 minute apoi il incalzim usor pana acesta se dizolva. Gelatina astfel preparata se toarna la amestecul de mai sus, se mixeaza pret de cateva secunde si se toarna apoi peste stratul 2. 
Cantitatile sunt pentru 2 forme de cozonac de ajuns. 
Punem formele la rece unde le lasam pentru cateva ore.



Baclava

Ingrediente:


250 g faina, 200 g unt sau margarina, 3-5 ml otet, 4-5 g sare, 250 g miez de nuca, 650 g zahar, 1 ou, 4-5 ml esenta de migdale (rom), coaja de lamiie, zahar vanilat.
Preparare:
Untul (margarina) se preseaza cu sucitorul (merdeneaua) pentru eliminarea apei, apoi se amesteca cu cca 20 g faina presarata uniform pe toata suprafata. Se modeleaza sub forma de dreptunghi si se lasa la rece (+4°C), cca 30 minute pentru a se intari untul. 
Separat, se framinta un aluat din 200 g faina cu cca 150 ml apa, otet si sare, pina se obtine o coca de consistenta potrivita, care se modeleaza in forma de bila, se cresteaza la suprafata in diagonala cu un cutit si se lasa pe planseta in repaus cca 30 minute. Dupa repaus, aluatul se intinde pe planseta pudrata cu faina, sub forma unei foi dreptunghiulare, cu mijlocul gros si marginile mai subtiri La mijloc se pune untul si se impatureste foaia in patru. Se lasa la rece (+4°C) cca 20 minute. Se mai fac trei impaturiri, de fiecare data in sens opus. 
Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale. Una din acestea se mai imparte in doua. Cele doua sferturi se intind pe planseta pudrata cu faina, in foi patrate cu dimensiunile de cca 50 cm. Se aseaza in tavi, se perforeaza cu furculita pe toata suprafata ca sa nu se bombeze si se coc la temperatura ridicata la inceput, pentru a permite cresterea foitajului, apoi la o temperatura moderata, pentru a realiza o coacere uniforma. 
Dupa coacere se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Jumatatea de aluat se intinde pe planseta pudrata cu faina, obtinind o foaie mai groasa decit celelalte doua, insa cu aceleasi dimensiuni, se unge cu oua, se asaza intr-o tava stropita cu apa, se portioneaza in bucati patrate (portii) si se introduce pentru copt la cuptor, la o temperatura mai ridicata la inceput, apoi mai scazuta, pentru o coacere uniforma. 
Una din foi (sferturi) se asaza intr-o tava cu marginile ridicate, se presara uniform jumatate din cantitatea de nuci, amestecata cu zahar, apoi se aseaza a doua foaie (din sferturi) se presara restul de nuca amestecata cu zahar si se acopera cu bucatile de foitaj taiate sub forma de portii pe toata suprafata. Separat se dizolva 500 g zahar in cca 200 ml apa si se fierb aproximativ 8 - 10 minute, pina se obtine un sirop legat. 
Se ia de pe foc, se raceste putin si se adauga esenta de migdale sau rom, zaharul vanilat si coaja de lamiie omogenizind compozitia. Cit este inca fierbinte, se toarna peste baclava cite putin, lasind sa se imbibe in compozitie, apoi se portioneaza cu cutitul. Se mai lasa putin sa patrunda siropul si se serveste. 



Baclava

Ingrediente:

250 - 300 gr foi de placinta 
150 gr margarina 
250 gr miez de nuca 
1 lingurita scortisoara 
120 gr miere 
150 ml apa 
1 lingurita esenta vanilie sau rom (ce va place)
Preparare:
Foile se impart in 3 parti egale. Nucile se macina, dupa care se amesteca cu scortisoara. Nucile se impart si ele in 2 parti egale. Se topeste bine margarina pana devina lichida (la microunde am topit-o mai repede). Se ia o foaie, se pune in tava se unge cu margarina. Se pune urmatoarea foaie, se unge si tot asa pana se termina prima treime de foi. Peste foi se pune jumatatea din nucile macinate amestecate cu scortisoara. Pastrati pentru suprafata prajiturii foile intregi. Se aseaza peste nuci foile (a 2 a treime), repetand operatia facuta cu prima treime. Se presara a 2 a jumatate de nuci macinate. Se acopera cu ultima treime foile unse. Se acopera ca sa nu se usuce si se da la frigider. 30-45 minute. Se aprinde cuptorul la 350 gr, se coate tava de la frigider si se trece la portionarea baclavalelor (se taie dupa preferinta patrat, romb), se da la cuptor 25 minute pana se rumeneste frumos. Intre timp facem siropul: amestecam apa cu zaharul si dam la foc mic, dupa ce au dat in fiert adaugam si mierea si mai lasam si cu aceasta pana da intr-un clocot, punem si aroma. Siropul se pune fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor. 


Baigli cu Mac

Ingrediente:

Aluat:
-1 kg faina
-50 g drojdie
-2 oua + 2 galbenusuri
-4 linguri zahar
-200 ml lapte caldut
-2 buc margarina sau 1 margarina + 1 unt
-1 praf sare
-coaja rasa de lamaie

Umplutura:
-400 g mac macinat
-1 cana lapte (aproximativ 250 ml) 
-zahar, dupa gust (circa 300- 350 g) 
-stafide inmuiate in rom si scurse, optional
-1 galbenus + 1 lingura lapte sau 1 galbenus frecat cu 1 lingurita zahar, pentru uns

Preparare:

Umplutura: 
Fierbeti zaharul cu 200 ml lapte pana ce acesta s-a dizolvat, adaugati macul macinata si lasati pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa. Daca obtineti o crema prea groasa ce nu poate fi intinsa pe foaia de aluat, adaugati inca putin lapte cald, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale. 
Lasati la racit. Inglobati stafidele scurse, optional. 
Aluat: 
Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, putin lapte caldut si 1-2 linguri de faina. 
Lasati acoperit, in loc cald, pana ce maiaua creste (10- 15 min). 
Intre timp, cerneti faina de 3 ori, adaugati ouale, galbenusurile, ½ grasime taiata in bucatele, ½ grasime, topita si racita, restul de zahar, praful de sare si coaja rasa de lamaie. 
Inglobati maiaua crescuta si treptat, laptele caldut. 
Framantati un aluat ca de cozonac, omogen, elastic pana se desprinde usor de vas si mana. 
Impartiti coca in 6- 8 bucati egale si intindeti-le pe rand intr-o foaie subtire, dreptunghiulara. 
Repartizati uniform din umplutura, pe intreaga suprafata si rulati, nu foarte strans, in forma de sul. Sigilati bine capetele. 
Procedati identic cu toate foile. 
Asezati distantat, cate 2, 3 sau 4 rulouri (functie de marimea tavii folosite) in tava tapetata cu hartie de copt si ungeti cu galbenus usor batut cu lapte sau zahar. 
Dati la cuptorul preancalzit, la foc domol, in primele 10-15 min (ca sa se termine procesul de crestere, complet), apoi mariti flacara la foc potrivit si lasati pana ce este copt si rumenit frumos (in total 25-35 min). 
Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca complet. Inveliti in servet curat si pastrati in punga. Se pot pastra o saptamana, invelite in folie de aluminiu.
 



Baigli cu mac si nuca

Ingrediente:

-1 kg faina 
-100 gr. unt 
-100 gr. margarina topita 
-2 oua 
-sare, 
-20 gr. drojdie inmuiata in lapte caldut(eu am pus 50g si n-am lasat la dospit primele 3 rulade ) 
-un pic de zahar lapte cat cuprinde (cca 250 grame) 
Preparare:
1) 50 grame zahar se fierb in 120 grame apa , se adauga 200 grame nuca macinata , lapte , iar dupa racire se aromatizeaza cu scortisoara , coaja de lamaie+cateva picaturi de lamaie. 
2). 50 grame zahar se fierb in 120 grame apa , se aduga 200 grame mac macinat , 50 grame unt , un mar ras si stafide. Eu fac 6 cozonaci ...ca nu-mi plac chiar asa de subtiri , ii pun in tava intinsa de la cuptor , cu spatii intre ei , pe lateral ii ung cu putin ulei , iar deasupra cu ou batut. 
Se coc pana sunt rumeni dasupra.
Se framanta , se lasa la dospit 1/2 ora
 



Banana Bread

Ingrediente:

160 g unt 
125 g zahar brun (reteta cere 150 zahar alb) 
2 oua 
4 linguri smantana (nu cu varf, dar nici rase) 
3 banane foarte coapte 
sare,
un praf (pentru intensificarea aromelor, dar e optional) 
vanilie,
dupa gust 
scortisoara,
cuisoare (praf ambele-optional... eu am pus) 
coaja de lamaie si portocala,
dupa preferinta 
1 lingurita bicarbonat 
260-270 g faina cernuta 
150 g nuca pisata,
(felii de migdale, alune)

Preparare:

Untul impreuna cu zaharul se amesteca impreuna, apoi se adauga cele 2 galbenusuri, lingurile de smantana, aromele (vanilie, coaja de lamaie si portocala, scortisoara, cuisoare), bananele presate cu furculita. Se amesteca bine de tot. 
Se adauga apoi faina cernuta si amestecata cu bicarbonatul si sarea (daca folositi... eu nu am pus pentru ca este bicarbonatul destul de sarat). 
Se omogenizeaza, apoi se pun nucile/ alune/migdale, peste crema, se amesteca, se pune deoparte. 
Se bat spuma tare cele 2 albuse, se amesteca apoi cu prima compozitie, incet sa nu spargem prea tare spuma, se pune in tava de cake, se coace la foc potrivit. E gata cand scobitoarea introdusa in mijlocul cake-ului, o scoatem afara curata. 
Se lasa pentru vreo 15 minute in forma, apoi se scoate pe un gratar, se lasa la racit... se taie felii subtiri, se aranjeaza pe un platou lunguiet, se serveste cu ceai, sau gol, prafuit cu zahar praf amestecat cu putina vanilie, pe post de dulce dupa o masa copioasa.



Banane cu Sos de Afine

Ingrediente:

50g smatana sau iaurt
100 g afine crue,
congelate sau alte fructe de padure
o banana
o lingurita de miere
o lingura seminte (mieji) de caju sau alune de padure
Preparare:
Se dau la mixer afinele impreuna cu smantana si mierea. 
Se toarna peste rondelele de banane. 
Se adauga semintele de caju.



Banane in Aluat

Ingrediente:

2 banane mari,
suc de lamaie,
ulei,
zahar,
aluat facut din: 60 grame faina,
un ou,
un varf de lingurita sare,
1/4 cana lapte,
un sfert de lingurita praf de copt
Preparare:
Aluatul: 
Se pun intr-un castronel faina, praful de copt si sarea. In mijloc se pune oul care se amesteca cu faina. Se adauga laptele treptat, pana cand aluatul devine are o consistenta relativ moale, se mai amesteca cinci minute si se da deoparte. 

Bananele se curata si se taie felii pe diagonala groase. Se trec prin aluat si se prajesc in ulei incins pana devin aurii. Se scurg de grasime si se stropesc cu lamaie. Se trec apoi prin zahar.



Banane in sos caramel si susan

Ingrediente:

4 banane mai mici (tari, mai verzi), 3 linguri suc de lamiae, 250gr zahar, 4-5 linguri seminte de susan, 250ml frisca lichida, 200grame branza proaspata de vaci, 2 pliculete zahar vanilinat
Preparare:
1. Se trece branza prin sita, se bate frisca cu zaharul vanilinat si se amesteca.
2. Se taie bananele putin oblic, se stropesc cu zeama de lamiae.
3. Se pun zaharul si 8 linguri apa rece intr-o cratita si se caramelizeaza un maroniu deschis.
4. Se adauga in caramel bananele, toate bucatile odata si se amesteca foarte repede. 
5. Se stinge focul si se adauga susanul.



Banane la Gratar

Ingrediente:

4 banane
3 linguri zahar
4 lingurite Metaxa 
3 linguri nuca macinata (sau alune macinate)
Preparare:
Spalam bananele si le stergem cu un prosop uscat. Le asezam pe gratar si le prajim pana coaja devine maronie. 
Fiecare banana se curata de o fasie groasa de coaja in partea superioara. Pulpa fierbinte se presara cu zahar si nuca macinata. Pentru doritori dupa ce pulpa se presara cu zahar, se stropeste cu Metaxa apoi se presara cu nuca macinata sau alune macinate. 





Baseema - Prajitura Sudaneza cu Gris

Ingrediente:

Este o reteta traditionala sudaneza. 
Pentru sirop: 
2 cani zahar 
2 cani apa 
1 lingura unt 
2 linguri zeama de lamaie 

Prepararea siropului: 
1. Se pun ingredientele intr-un vas mai putin untul si se dau in clocot. 2. Se adauga 1 lingura de unt 
3. Se fierbe la foc mic 15 minute si se raceste. Ingrediente 

Baseema: 
2 cani gris 
1 cana zahar 
1 cana fulgi de cocos 
1 cana unt 
1 cana lapte 
1/2 lingura iaurt gros 
1/2 cana alune decojite 
2 lingurite praf de copt

Preparare:

1. Se amesteca zaharul, nuca de cocos si grisul si apoi se adauga praful de copt. 
2. Se pun laptele si untul intr-un vas si se dau in clocot. 
3. Se adauga peste lapte si unt intai amestecul cu gris, apoi si restul ingredientelor si se amesteca bine. 
4. Se unge o tava cu unt. 
5. Se toarna compozitia cam de 1,5 cm grosime in tava si se distribuie uniform. 
6. Se coace la 350 grade cam 35 de minute pana se aureste. 
7. Se scoate din cuptor si se pun alunele peste compozitia coapta, apasandu-le usor cu degetul. 
8. Se lasa sa se raceasca 1 ora. 
9. Se toarna peste siropul rece. 
10. Se mai da la cuptor la 200 de grade timp de 5 minute pana se aureste. 
11. Se taie si se serveste calda sau rece. 



Batoane cu Fulgi de Ovaz, Nuca de Cocos si Ciocolata

Ingrediente:

-4 banane coapte, de marime medie
-2 cani fulgi de ovaz
-1 cana nuca de cocos deshidratata
-1 lingurita scortisoara
-1/2 cana ulei din samburi de struguri (floarea-soarelui)
-80 g ciocolata neagra
-unt pentru forma
Preparare:
Amestecati intr-un bol ovazul, nuca de cocos si scortisoara. 
Separat, pasati bananele si adaugati uleiul, pe rand, amestecand, ca la maioneza. 
Ungeti cu unt o forma termorezistenta, mai putin adanca (20x20 
cm)
Taiati in bucati foarte mici ciocolata (cam cat boabele de piper) sau o dati pe razatoare. 
Incorporati crema de banane in ingredientele uscate, apoi adaugati ciocolata si omogenizati. 
Turnati amestecul in forma si dati la cuptor, la 180 grade, pentru 20-30 min sau pana capata o culoare rumen-aurie. 
Lasati la racit, apoi puteti sa taiati sub forma de bastonase, sau cum doriti voi. 
Se pot pudra cu zahar praf sau zahar praf vanilat.



Batoane cu Multe Seminte

Ingrediente:

200 grame miere 
50 grame zahar 
225 grame seminte susan 
200 grame seminte de floarea-soarelui,
migdale tocate 
cateva stafide 
cateva picaturi ulei de masline 
un praf de sare 
Preparare:
Punem mierea intr-o cratita si o topim usor. Adaugam zaharul si amestecam incet pana ajunge la punctul de fierbere, cand adaugam susanul, migdalele, floarea soarelui si stafidele. Continuam sa tinem pe flacara, amestecand constant, pana cand amestecul se ingroasa. 
Se toarnă acest amestec gros pe hartie de copt unsa cu ulei de masline si se niveleaza. Lasam sa se raceasca putin inainte de a taia in bucati, apoi lasam sa se raceasca complet inainte de servire. Ideal este sa-l consumam a doua zi.



Bezele

Ingrediente:

5 albusuri 
250g zahar tos 
arome (eu am folosit esenta de portocale)
Preparare:
Zaharul tos se pune in tava pe o hartie de copt si se incalzeste fara sa se topeasca, intre timp se bat albusurile spuma si se adauga zaharul fierbinte putin cate putin spumand cu mixerul la viteza maxima.
Se toarna compozitia pe hartie de copt si se baga la cuptor cu usa deschisa la temperatura cea mai mica timp de doua ore