PRODUSE DE PANIFICATIE SI PATISERIE



Aluat cu Branza de Vaci

Ingrediente:

1/4 kg faina,
1/4 kg unt (margarina, untura de porc) ,
1/4 kg brinza de vaci.
Preparare:
Este un aluat foarte bun pentru placinta sau rulouri cu brinza, fructe sau carne, pentru saleuri, cornulete cu sunca, foaie pentru drob etc. Se prepara usor si repede. Foaia nu creste mult, dar este foarte frageda si nu se farimiteaza ca aluaturile in foi. 
Brinza de vaci se freaca bine pe marginea vasului cu dosul furculitei, ca sa se omogenizeze sau se trece prin sita inoxidabila; dupa aceea se adauga grasimea moale (tinuta in bucatarie, mai aproape de sursa de caldura), o lingurita cu virf de sare (10 g), se amesteca bine, apoi se framinta cu faina, 5-6 minute; aluatul va fi mai virtos. 
Brinza de vaci va actiona ca o drojdie, rezultind bioxid de carbon, gaz care se dilata in timpul coacerii si face aluatul sa creasca, fragezindu-l. Aluatul framintat se tine la frigider (dar sa nu inghete) sau intr-un loc racoros, de seara pina dimineata (se poate pastra si mai multe zile la rece invelit in punga de nailon, ca sa nu se usuce). 
Daca aluatul framintat se tine in bucatarie, la caldura, acest proces de fermentare se produce mai rapid (3-4 ore); de aceea, trebuie pregatit imediat, cind se observa ca incepe sa-si mareasca volumul (datorita gazelor care se dezvolta in el). 
Pentru toate aluaturile cu brinza de vaci, iaurt sau smintina care au fost framintate fara praf de crescut sau drojdie, se va proceda la fel, ca sa fie fragede (acestea vor fermenta datorita enzimelor proprii, rezultind bioxid de carbon care se dilata la copt).



Aluat de Casa pentru Placinte

Ingrediente:

un pachet margarina Unirea sau Rama
un pahar - 200 g iaurt
un praf de copt
400 g faina cernuta
Preparare:
Margarina moale, tinuta la temperatura camerei se amesteca cu iaurtul intr-un castron, apoi se adauga faina cu praful de copt cernute. Se omogenizeaza aluatul si se fac 2 foi umplute cu branza, mere sau dovleac, dupa preferinte.



Aluat de Tarta (fraged)

Ingrediente:

800 g faina alba de cozonaci
2 pachete de unt
2 oua
o lingurita apa foarte rece
Un varf cutit de sare
Preparare:
1. Folosind o sita deasa, cerneti intr-un bol marisor faina. Imediat dupa aceea taiati untul cubulete cu latura de 1,5 cm, iar apoi bateti usor ouale intr-un bol mic. 
2. Puneti cubuletele de unt si sarea peste faina si, folosind varful degetelor, incorporati untul de faina. Aceasta operatiune va poate lua aproximativ 6-7 minute, dar si mai mult daca untul este foarte tare. Important este sa 'lucrati" pana cand aspectul compozititei devine "nisipos". 
3. In acest moment adaugati apa si ouale batute, framantand usor aluatul. Atentie la oua! s-ar putea sa nu aveti nevoie de toate. 
4. Consistenta aluatului, cand este gata, trebuie sa nu fie elastica. Inveliti aluatul in folie alimentara si introduceti-l pentru 30 de minute la frigider.



Aluat Fraged

Ingrediente:

-250 g faina
-125 g unt
-125 g zahar
-1 ou
-1/4 lingurita sare


Dupa preferinta si umplutura folosita se mai poate adauga:
-1 lingurita esenta de vanilie sau seminte de vanilie
Preparare:
Toate ingredientele enumerate trebuie sa fie la temperatura camerei. Faina recomandata este de tip 45 -55 cunoscuta si sub denumirea de faina de prajituri. 
CUM SE FACE ALUATUL:
Taiati untul cubulete. Amestecati-l repede cu degetele, cu faina cernuta, pentru a obtine un aluat cu o consistenta granuloasa, cu aspect nisipos. 
Faceti la mijloc o adancitura si adaugati sarea, zaharul si oul intreg, astfel incat sa se reduca la minim contactul intre sare si galbenus. Amestecati rapid cu degetele toate ingredientele. Framantati cu atentie, evitand folosirea palmelor.
Daca aluatul este prea uscat si nu se leaga destul, adaugati pe rand, 1-2 linguri apa rece, iar daca este prea lipicios, adaugati putina faina. 
Adunati aluatul prin pliere, dati-i forma de minge, inveliti-l in folie alimentara si dati la rece cel putin 1 ora- recomandat 4 ore. 
CUM SE PUNE IN TAVA:
Usurati-va munca si intindeti aluatul cu un sucitor, direct pe foaia de copt, taiata la dimensiunile tavii, presarata cu putina faina. Apoi, transferati hartia de copt cu aluat cu tot, direct in tava. 
GROSIMEA ALUATULUI:
Pentru aluatul fraged, foaia pe care o intindeti nu trebuie sa fie prea subtire pentru ca in timpul coacerii se va faramita. Din ingredientele enumerate va ajunge sa captusiti o forma rotunda cu diametrul de 28 cm, inclusiv sa ridicati aluatul pe peretii acesteia, circa 2 cm inaltime, de jur imprejur. 
CUM SE COACE:
Acest aluat trebuie copt separat pentru a se intari si a impiedica inmuierea din cauza umpluturii. 
Pentru ca baza sa nu creasca, sa se umfle pe alocuri in mod inegal, dar lucrul cel mai important sa nu se micsoreze in timpul coacerii, se aseaza deasupra aluatului boabe de fasole uscata, preferabil albe sau orez, procedand astfel: peste aluatul din tava puneti o folie de aluminiu sau hartie de copt, unsa cu unt, cu partea unsa direct peste aluat, apoi presarati boabele de fasole sau orez. 
Dati tava astfel pregatita la cuptorul incins pentru circa 10-15 min, la 180 grade sau pana ce marginile ridicate ale aluatului capata o usoara culoare aurie. 
Scoateti din cuptor, indepartati boabele si folia si lasati la racit. Apoi, puteti umple si pune inapoi in cuptor- functie de umplutura si cum cere reteta. 
Daca doriti sa obtineti o crusta si mai tare, atunci aluatul necopt, pus in tava, il ungeti cu albus de ou putin batut. 
UMPLUTURI SUCULENTE:
Aluatul pentru tarte trebuie pregatit dinainte, daca se doreste sa fie impermeabil la lichide. Tartele sunt umplute, de regula, cu fructe suculente sau diferite creme, care isi vor transfera zeama catre aluat si acesta il va absorbi. 
De aceea, se prepara "in alb" dinainte, adica se coace putin timp, fara sa se rumeneasca. Daca urmeaza sa folositi umpluturi ce lasa mai multa zeama, pentru a absorbi sucul care ar inmuia crusta, puteti pudra aluatul cu un amestec format din 50 g amidon de cartofi sau porumb si 50 g zahar pudra (cumparat din comert, acesta are de regula, 3-5 % in continut amidon - verificati eticheta) sau 100 g praf de migdale, ori chiar martipan. 
Cu aceste metode puteti prepara tarte delicioase, fragede, cu umpluturi dulci si invelis crocant. 
Puteti prepara aluatul pentru tarte cu mult timp inainte, chiar pus in forma si invelit bine in folie de aluminiu. El poate fi pastrat astfel la congelator, pana in 3 luni. 
Se decongeleaza la nevoie si se foloseste ca de obicei.



Aluat pentru placinta

Ingrediente:

* faina 500 gr.
* margarina 250 gr.
* smantana 200 gr.
* 1 ou
* 1 lingura otet
* un varf de sare
Preparare:
Se amesteca bine ,margarina (scoasa din timp din frigider) cu oul iar apoi se adauga restul ingredientelor in ordinea urmatoare,smantana+1 lingura otet+un varf sare +faina. Aluatul se pune in frigider ,minim 1 ora. Dupa aceea, se intinde doua foi si le umplem dupa gust.



Baclava

Ingrediente:

1 pachet foi de placinta ,
150g margarina , 
250g miez de nuca macinat ,
1 lingurita scortisoara , 
200g zahar , 
120g miere , 
200ml apa , 
esenta de vanilie sau rom.
Preparare:
Foile se impart in 3 parti egale. Nucile macinate se amesteca cu scortisoara si se impart in 2 parti egale. Se incalzeste margarina la foc pana se topeste . 
Se unge o tava cu ulei , se aseaza o foaie in tava , se unge cu margarina topita si tot asa pana se termina prima treime de foi . Peste foi se pune amestecul de nuci si scortisoara.
Se aseaza peste nuci foile (a doua treime) repetand operatia facuta prima data . Se presara a doua jumatate de nuci macinate. Se pun foile ramase ,se ung cu margarina topita si se da la frigider acoperita cu o folie timp de 30-40 min.Se scoate din frigider si se portioneaza dupa preferinta.
Se da la cuptor 20-25 min pana se rumeneste frumos.
Intre timp se face siropul.Se amesteca apa cu zaharul intr-o craticioara la foc mic. Dupa ce au dat in fiert se adauga mierea , lasand compozitia sa dea din nou in fiert. Dupa ce a inceput sa fiarba se stinge focul si se adauga vanilia sau romul. 
Se toarna siropul fierbinte peste bacalvaua scoasa din cuptor. Se lasa sa-si traga siropul si se serveste rece.



Bagheta Rustica

Ingrediente:

500g de faina
7g de drojdie uscata
375ml de apa
5-10g de sare (depinde cum va place)
faina pentru lucru
Preparare:
Amestecam drojdia cu putina apa si apoi adaugam faina si sarea, lucram aluatul pana devine omogen si nelipicios. Il asezam intr-un vas pe care il acoperim si il lasam la temperatura ambianta timp de o ora. 
Dupa perioada de pauza, presaram faina il scoatem din vas si il impaturim in doua pe latime, in bulangerie se numeste a face un tur. Presaram deasupra faina si il acoperim cu un prosop curat, mai lasam la odihna inca 30 de minute. 
Dupa cele 30 de minute, impartim aluatul il trei parti egale si fasonam baghetele, le asezam pe un prosop curat pe care am presarat faina distantate de 5 cm fiecare, acoperim cu un plastic si lasam 30 de minute. 
Dupa primele 15 minute incalzim cuptorul la 240 grade C si asezam la baza un vas plin cu apa. 
La finalul celor 30 de minute asezam pe o tava baghetele si le infurnam timp de 18 minute. 
La final avem o painica ca la brutar. Pofta buna!



Baghete Picante

Ingrediente:

200 gr foetaj
Cateva felii de salam bun
o mana de branza Emmentaler (sau parmezan, Cedar) nu cascaval
Cimbru sau oregano
Preparare:
Iata ceva simplu si de efect - observ ca retetele mele nu au succes din cauza ca par complicate, desi nu sunt - asa ca mi-am tot batut capul ce sa fac pentru un mic dejun simplu, facut cu o zi doua-trei inainte si servit Duminica, la pat, in maximum 5 minute. 
Cand aveti timp, in decursul saptamanii, faceti aceste baghete, super-simple, un conssome ori o simpla supa de pui (se pot manca dimineata si cu un simplu ceai verde...) 
Este atat de simplu incat imi va lua mai mult timp s-o postez decat am facut-o! 
Intindeti cat de cat foetajul pe o masa infainata, puneti pe o jumatate din el feliile de salam, branza si iarba pe care-o agreeati, dati cu pensula un piculetz de apa pe cealalta jumatate si indoiti. Scoateti aerul care s-ar putea culcusi printre ingredietele puse pe aluat, printr-o usoara presare cu palmele. 
Taiati fasii de 1,5 - 2 cm. cu rola ceea cu care taiati pizza, rasuciti fiecare fasioara, ungeti cu ou si presarati susan prajit sau mac (orice samanta oloeaginoasa, buna pentru sanatate si care va place - macul face un contrast placut vederii dar mie imi place susanul...) 
Coaceti la foc iute, (puneti in tava o coala de hartie de copt), un sfert de ora, apoi dati focul la mediu si mai coaceti pana le vedeti gogonate si rumenioare. 
Gata....



Barcute Umplute

Ingrediente:

Pt. aluat:
1 kg faina
1 cescuta ulei
sare
apa calduta

Pt. umplutura:
3 cepe
2 linguri pasta tomate
1 kg carne tocata
sare
piper
apa calduta

Preparare:

Se caleste ceapa tocata, apoi se adauga carnea, sarea si piperul. Se lasa pe foc sa se inabuse iar din cand in cand se mai aduga apa calduta. La final, se pune pasta de tomate. 
Separat, se framanta faina cu apa calduta, sare si uleiul adaugat treptat. Daca e prea tare, se mai adauga putina apa calduta. Se acopera si se lasa sa creasca. 
Apoi se intind foi subtiri si se taie din ele dreptunghiuri mari. 
In mijloc se pun 1-2 linguri cu amestecul de carne. Se unesc capetele in asa fel incat, sa se obtina niste barcute. Se coc, la foc potrivit, timp de 45 minute.



Bartolaccio (bartlàz)

Ingrediente:

200 gr faina oo
1 gr de drojdie de bere proaspata (facultativ) 
200 gr cartofi 
50 gr sunculita
50 gr brinza rasa (grana padano si pecorino dar merge si orice fel de cascaval uscat) 
sare si piper
Preparare:
- fierbem cartofii si ii curatam de coaja 
- prajim sunculita 
- adaugam la cartofi sunculita, brinza rasa, sare si piper
- pregatim foaia: punem faina si formam o mica groapa in centru, aici turnam apa si drojdia sau praful de copt depinde ce folosim. Framintam bine si apoi intindem o foaie nu foarte subtire. 
- taiem patrate in mijlocul carora punem umplutura de cartof, inchidem pe margini 
- coacem bartolacci pe plita incalzita (tigaia groasa speciala pentru piadine ori cum am facut eu pe gratarul de fonta foarte bine incalzit inainte)



Bascute

Ingrediente:

Pentru aluat: 
800g faina 
400ml lapte 
2 oua 
50g drojdie proaspata 
o lingura zahar 
50 ml ulei 

pt. umplutura: 
500g branza de vaci 
4 oua 
150g zahar (sau dupa gust) 
stafide 
sare 

Preparare:

Din ingredientele de mai sus se face un aluat care se lasa la dospit apoi se portioneaza si de formeaza bilute care se pun in tava tapetata cu hartie si se la sa din nou la crescut. 
Dupa ce au crescut se composteaza fiecare biluta cu fundul unei canite iar in locul format se aseaza compozitia de branza. 
Se ung bascutele cu ou si se dau la cuptor pana se rumenesc 
Se pudreaza cu zahar



Batoane de Paine cu Parmesan si Rosmarin

Ingrediente:

o portie de aluat (pentru o paine de 750 g) 
parmesan ras o bucata cat o nuca 
rosmarin uscat o lingurita sau mai putin 
ou pentru uns 
sare de mare (cu bobul mai maricel)
Preparare:
Se face aluatul de paine la masina sau cu mana, se lasa la dospit. Dupa dospire se framanta un minut si apoi se imparte in trei. Doua bucati mai mici din care vom face 2 chifle melcisori si din restul de aluat intindem o patura de grosimea unui deget, si ii dam forma dreptunghiulara. 
Ungem cu ou foaia, presaram parmesanul ras, presam bina cu mana ca sa se lipeasc de aluat, apoi punem sare, din nou presam putin si la urma punem rosmarinul uscat. Presam si de data asta. Luam un cutit si taiem fasi de aluat ca si la saratele. Luam apoi fiecare fasie in mana, o sucim si o asezam pe tava. Dupa ce am terminat cu toate de sucit si aranjat pe tava, le acoperim cu un prosop curat si lasam jumate de ora la dospit. 
Intre timp, luam cele doua bucati de aluat mai mici, le intindem, le facem sul si apoi dam forma de melc aluatului. Il punem in forme rezistente la cuptor, acoperin cu un prosop curat si lasam la dospit. Dupa jumate de ora sau ceva mai mult luam tava cu batoane si cele 2 forme cu chifle si le punem la cuptor. 
Le coacem si ne bucuram de mirosul lor imbietor, dupa care ne delectam si cu gustul lor nemaipomenit de bun.
 



Batonase/chifle `hot Dog`

Ingrediente:
*Pentru chifle:
600 g faina (faina tip 405),
200 ml lapte,
100 ml apa minerala cu mult acid,
o lingura sare fina,
un varf de cutit de zahar,
40 g unt (topit);
inca putin unt topit (pentru uns chiflele),
7 g drojdie uscata sau un pachetel drojdie proaspata,
un ou. 


*Pentru hot dog:
castraveti murati feliati subtire;

rostzwiebeln (asta e ceapa prajita deshidratata);
mustar;
ketchup:
crenvusti lungi, subtiri;
chifle.

Preparare:

Se amesteca drojdia cu zaharul si laptele caldut. Se toarna amestecul intr-o adancitura facuta in faina; se amesteca usor cu o lingurita si se formeaza o maia peste care se presara faina. Se acopera vasul cu un servet curat sau cu un capac si se lasa sa creasca maiaua 5-10 minute. 
Dupa ce a crescut maiaua se adauga sarea, oul si treptat, laptele caldut si apa minerala untul topit si se framanta un aluat consistent. Aluatul este bine framantat daca nu se mai lipeste de maini. Se adauga o lingura numai daca aluatul inca se lipeste de maini. 
Dupa ce s-a framantat bine, aluatul e pus sa creasca la loc caldut, pana isi dubleaza volumul. 
Se imparte aluatul crecut in 9-10 bucati, se formeaza batoane mai grosute sau chifle (acestea se pot umple cu branza de burduf sau orice altceva), se cresteaza cu un cutit ascutit si se mai lasa la crescut in tava, pe hartie de copt, aproximativ 30 minute. 
Nu se ung cu nimic inainte de a fi introduse in cuptor. Se pun in cuptorul (electric) preincalzit la 200 de grade C pentru 20 minute. Dupa ce se scot din cuptor se ung cu unt topit si se acopera cu un lighienas de plastic sau cu hartie de copt pentru 5 minute. 
Sunt extrem de fragede, pufoase si se mentin proaspete.
 



Beigli cu Nuca

Ingrediente:

Aluat:
-1 kg faina
-50 g drojdie
-2 oua + 2 galbenusuri
-4 linguri zahar
-200 ml lapte caldut
-2 buc margarina sau 1 margarina + 1 unt
-1 praf sare
-coaja rasa de lamaie

Umplutura:
-400 g nuca macinata
-1 cana lapte ( aproximativ 250 ml)
-zahar, dupa gust ( circa 300-350 g)
-stafide inmuiate in rom si scurse, optional
-1 galbenus + 1 lingura lapte sau 1 galbenus frecat cu 1 lingurita zahar, pentru uns

Preparare:

Umplutura: 
Fierbeti zaharul cu 200 ml lapte pana ce acesta s-a dizolvat, adaugati nuca macinata si lasati pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa. Daca obtineti o crema prea groasa ce nu poate fi intinsa pe foaia de aluat, adaugati inca putin lapte cald, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale. 
Lasati la racit. 
Inglobati stafidele scurse, optional. 
Aluat: 
Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, putin lapte caldut si 1-2 linguri de faina. 
Lasati acoperit, in loc cald, pana ce maiaua creste (10- 15 min). 
Intre timp, cerneti faina de 3 ori, adaugati ouale, galbenusurile, ½ grasime taiata in bucatele, ½ grasime, topita si racita, restul de zahar, praful de sare si coaja rasa de lamaie. 
Inglobati maiaua crescuta si treptat, laptele caldut. 
Framantati un aluat ca de cozonac, omogen, elastic pana se desprinde usor de vas si mana. 
Impartiti coca in 6- 8 bucati egale si intindeti-le pe rand intr-o foaie subtire, dreptunghiulara. 
Repartizati uniform din umplutura, pe intreaga suprafata si rulati, nu foarte strans, in forma de sul. Sigilati bine capetele. 
Procedati identic cu toate foile. 
Asezati distantat, cate 2, 3 sau 4 rulouri (functie de marimea tavii folosite) in tava tapetata cu hartie de copt si ungeti cu galbenus usor batut cu lapte sau zahar. 
Dati la cuptorul preancalzit, la foc domol, in primele 10-15 min (ca sa se termine procesul de crestere, complet), apoi mariti flacara la foc potrivit si lasati pana ce este copt si rumenit frumos (in total 25-35 min). 
Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca complet. 
Inveliti in servet curat si pastrati in punga. 
Se pot pastra o saptamana, invelite in folie de aluminiu. Feliati doar inainte de servire.



Biscuiti (scone, Minichifle) din Malai cu Brinza

Ingrediente:

200 gr faina oo
130 gr malai *
100 gr unt
100 ml lapte
100 gr gorgonzola
2 oua
1 lingurita de praf de copt
Preparare:
Reteta este cea de scone (adica biscuiti sau chifle in care agentul de crestere este praful de copt nu drojdia). Daca intindeti aluatul de minim 2 cm grosime cu ce mai creste obtineti chifle (scone), daca il intindeti mai subtire si taiati cu forma de biscuiti se obtin biscuiti mai mici sau mai mari ca ai mei. 
Am folosit gorgonzola, dar am scris brinza in denumire ca sa puna fiecare ce ii place dupa gusturile si imaginatia lui.
Amestecam faina cu malaiul si praful de copt.
Separat topim untul si gorgonzola in lapte cald, lasam sa se raceasca si turnam ouale batute. 
Nota: valabil numai pt gorgonzola, orice alt fel de brinza e logic ca nu se va topi, deci o puneti rasa in aluat.
Turnam compozitia lichida peste cea solida si framintam. Daca mai este nevoie de faina mai adaugam la fel daca este prea multa faina mai adaugam cu lingurita lapte. 
Facem un aluat pe care il intindem si apoi taiem cu forma sau cu cutitul biscuiti. Ii coacem in cuptorul incalzit pina cind prind o culoare usor aurie.
 



Biscuiti cu Cascaval

Ingrediente:

250g faina
250g unt
250g cascaval
1 ou
sare
boia dulce
faina pentru planseta
1 lingura de margarina pentru tava
Preparare:
Separi albusul de galbenus, cerni faina intr-un castron, iar in mijloc faci o adincitura in care pui galbenusul, untul inmuiat la temperatura camerei taiat in cubulete, sarea si boiaua dupa gust. Framintati un aluat potrivit de tare.
Bateti spuma albusul cu putina sare. Razi fin cascavalul.
Pe planseta presarata cu faina intinzi o foaie cu grosimea de aproximativ de 5 mm pe care o ungi cu spuma de albus si presari deasupra cascavalul ras. Tai biscuiti cu o rozeta sau cu ajutorul unei forme pentru fursecuri ai asezi in tava unsa cu margarina si ii coci la foc mijlociu in cuptorul preincalzit timp de 20 min.



Biscuiti cu crema de alune

Ingrediente:

* biscuiti PAVESINI
*crema de alune (Nutella, Finetti, etc)
*cafea solubila 
*lapte sau apa 
*nuca de cocos rasa 
Preparare:
Se pune crema de alune pe biscuit iar deasupra se lipeste un alt biscuit.Crema se pune ceva mai mult la capete, asa se vor lipi bine. 
Dupa aceea se dau prin cafea solubila,preparata cu lapte sau apa, fara zahar. In cafea se pot inmuia de doua ori , pe fiecare parte. 
La sfarsit nu vor rezulta mult insiropati, doar putin moi. Dupa aceea se dau prin nuca de cocos rasa. Se lasa maxim 1 ora , asa devin putin moi iar apoi se pot 



Biscuiti cu stafide

Ingrediente:

faina 500 g 
zahar 500 g 
margarina / unt 500 g 
oua 4 buc + 4 galbenusuri 
coaja rasa de lamaie 
stafide 250 g
Preparare:
Untul sau margarina se amesteca cu zaharul, se adauga cele opt galbenusuri si coaja de lamaie rasa, apoi se pun faina si stafidele. La urma se adauga albusurile batute spuma. Se captusesc tavile cu hartie, se pune compozitia cu posul sau cornetul in tava, in forme rotunde sau bastonase, se coc la cuptor la un foc domol, se lasa sa se raceasca si apoi se scot din tava.



Biscuiti Digestivi

Ingrediente:

o cana mare de faina + inca ceva pentru framantat
o cana la fel de mare de tarate
apa calduta - aproximativ 400 ml
o lingura ulei de masline
sare
o lingura seminte de in
o lingura seminte de susan
Preparare:
Intr-un castron am omogenizat faina, taratele si sarea. Am facut o gaura in mijloc, unde am turnat apa putin cate putin, amestecand continuu. Pe rand am adaugat semintele si am framantat pana s-a facut un aluat potrivit, nici prea moale, nici prea tare. 
I-am intins frumos cu facaletul, intr-o foaie subtire si l-am taiat cu forma pentru biscuiti. i-am coafat putin cu furculita ca sa arate mai interesant. i-am pus in tava tapetata cu hartie de copt si i-am dat la cuptorul preincalzit, la foc mic, cel mai mic, cu usa intredeschisa, aproximativ o ora si jumatate. 
Cand au fost gata, i-am uns cu putin ulei de masline si i-am acoperit cu un prosop de bucatarie, sa se fragezeasca.



Biscuiti Spritati

Ingrediente:

2 oua
200 g. zahar
200 g. unsoare
3 ling. lapte
3 ling. smantana
2 prafuri de copt dr. oetker
coaja de lamaie
faina cat cuprinde (sa fie un aluat potrivit)
Preparare:
Din ingredientele de mai sus se face un aluat potrivit nici prea moale, nici prea tare, se adapteaza la masina de carne forma de biscuiti sptitati, si se fac biscuitii.
Se pun in tava (nu se unge tava). Se dau la cuptor 20-25 min.
Pentru a fi mai gustosi se dau prin glazura.